Οι καταστρεπτικοί σεισμοί του 1965

Την άνοιξη του 1965, τρεις καταστρεπτικοί σεισμοί συγκλόνισαν την Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους 9.000 γκρεμισμένα σπίτια και 20.000 σεισμοπαθείς. Το Αρχείο της ΕΡΤ, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το ρεπορτάζ που προβλήθηκε στα Επίκαιρα εκείνης της εποχής για τις καταστροφές που υπέστησαν περιοχές της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και των Βορείων Σποράδων.

ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΟΥ 1965

(video)Στις 9 Μαρτίου του 1965 ο εγκέλαδος χτύπησε την Αλόννησο. Στις 31 Μαρτίου ένας άλλος μεγάλος σεισμός συγκλόνισε τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Η τελευταία και πιο καταστρεπτική σεισμική δόνηση, πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου, ισοπεδώνοντας ολόκληρα χωριά στην Πελοπόννησο. Οι σεισμικές δονήσεις είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση χιλιάδων κατοικιών, τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων, καθώς και τον θάνατο περισσότερων από 20.

Στην ταινία των Επικαίρων παρουσιάζεται το ρεπορτάζ από τις πληγείσες περιοχές. Συνεργεία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών πραγματοποιούν επιτόπια επιθεώρηση των ζημιών, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούν να απομακρύνουν τα συντρίμμια. Άνδρες του Στρατού Ξηράς μεταφέρουν κουβέρτες και αντίσκηνα, τα οποία διανέμονται στους άστεγους σεισμοπαθείς, οι οποίοι παραλαμβάνουν και χρηματικό βοήθημα από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όπως και εφόδια από μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Επίσης, πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού έχει καταπλεύσει στην Αλόννησο, μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς του νησιού, τους οποίους επισκέπτονται ο υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Νικόλαος Ζορμπάς και ο υπουργός Εμπορίου Ιωάννης Γκλαβάνης.

Παραγωγή: Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS