Όπυ Ζούνη – 5 Δεκεμβρίου 2008

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην ζωγράφο και εικαστικό Όπυ Ζούνη, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 5 Δεκεμβρίου 2008. Δείτε την τηλεοπτική συνάντηση της με παιδιά, τα οποία της θέτουν ερωτήματα για το έργο της, στην εκπομπή:

ΕΠΑΦΕΣ
ΟΠΥ ΖΟΥΝΗ
(video)


Η Όπυ Ζούνη εξηγεί στα παιδιά ότι προτιμά τα γεωμετρικά σχήματα, καθώς η γεωμετρία συνάδει με τον τρόπο που σκέφτεται. Αποκαλύπτει επίσης πώς αναπτύσσει τα θέματα στους πίνακες της, όπως και γιατί κάποιοι από αυτούς δεν είναι ενιαίοι. «Αντί να γράψω, δηλαδή να σχεδιάσω, κόβω ή το ξύλο, το υλικό μου δηλαδή, ή το χαρτόνι και αφήνω έτσι το φως και τη σκιά να γράψουν τον όγκο», λέει χαρακτηριστικά. Επίσης, αναλύει το έργο της κι εξηγεί τον λόγο που χρησιμοποιεί το μαύρο, το κόκκινο και το άσπρο, αφού αρέσκεται να δουλεύει με αντιθέσεις.

Στην απορία των παιδιών τι κάνει όταν κάτι δεν πάει καλά σε κάποιον από τους πίνακες της, η Όπυ Ζούνη απαντά: «Τον ξαναπιάνω. Και μπορώ να πω ότι ένα δεύτερο κοίταγμα πάνω σε κάτι είναι άλλο κοίταγμα. Τα έργα στα οποία σπας τα μούτρα σου είναι καμιά φορά και τα πιο ωφέλιμα». Δεν παραλείπει βέβαια να δώσει και τη δική της συμβουλή σε όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την Τέχνη. «Η Τέχνη είναι ένα επάγγελμα που δεν σηκώνει μετριότητα. Αν ασχοληθείς με την Τέχνη θα πρέπει να ασχοληθείς σοβαρά και να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό», τονίζει. Παράλληλα ξεναγεί τα παιδιά στο εργαστήριο της.

Επισημαίνεται ότι τα έργα της Ζούνη, ζωγραφικά ή γλυπτικά, διαμορφώνουν χώρους και όγκους που πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Στους πίνακές της η γεωμετρία χρησιμοποιείται ως το μέσον για να ανεβούμε και να κατεβούμε με ασφάλεια τα σκαλοπάτια που οδηγούν στο εσωτερικό των πραγμάτων.

Η Όπυ Ζούνη γεννήθηκε το 1941 στο Κάιρο, όπου σπούδασε Ζωγραφική, Κεραμική και Φωτογραφία. Το 1963 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και συνέχισε με σπουδές στην Ζωγραφική, την Κεραμική, τη Σκηνογραφία και τη Διακόσμηση στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει κάνει πάνω από 70 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετείχε σε περίπου 450 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις και Μπιενάλε, όπως και σε διεθνή συνέδρια για την Τέχνη. Έργα της βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Κείμενα-έρευνα: Αντώνης Μπουλουντζάς
Σκηνοθεσία: Νίκος Γκίνης
Έτος παραγωγής: 1990

Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS