Ορέστης Μακρής – 29 Ιανουαρίου 1975

Ο Ορέστης Μακρής, ο δημοφιλής ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα στις 29 Ιανουαρίου 1975. Γεννημένος στη Χαλκίδα το 1899, σπούδασε φωνητική στο Ωδείο Αθηνών και ξεκίνησε την καλλιτεχνική του καριέρα σαν τενόρος της ελληνικής οπερέτας. Μεταπήδησε στην επιθεώρηση το 1932, ερμηνεύοντας αρχικά το ρόλο του «μεθύστακα», έναν χαρακτήρα με τον οποίο ταυτίστηκε, στο θέατρο αλλά και τον κινηματογράφο. Διακρίθηκε στον κινηματογράφο ακόμη σε ρόλους του συντηρητικού, γκρινιάρη, αυστηρού οικογενειάρχη και καθηγητή κ.ά. με χαρακτηριστικότερες τις αξέχαστες ερμηνείες του στις ταινίες «Ο γρουσούζης», «Η κάλπικη λίρα», «Η θεία από το Σικάγο», «Η κυρά μας η μαμή», «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», «Η Χιονάτη και τα επτά γεροντοπαλλήκαρα», αλλά και άλλες.

Με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα οκτώ χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου ηθοποιού το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει το σχετικό αφιέρωμα της σειράς «20ος αιώνας Επιλογές».

20ος ΑΙΩΝΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ


 

Σειρά εκπομπών που παρουσιάζει πορτρέτα προσωπικοτήτων από το χώρο της Επιστήμης, της Τέχνης και του Πολιτισμού. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον ηθοποιό Ορέστη Μακρή. Προβάλλονται αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε («Μια λατέρνα μια ζωή», «Το κορίτσι της γειτονιάς», «Ο μεθύστακας», «Η Χιονάτη και τα επτά γεροντοπαλλήκαρα», «Η αρπαγή της Περσεφόνης», «Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του», «Ένα κορίτσι αλλοιώτικο από τα άλλα», «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», «Οι καταφρονεμένοι», «Στουρνάρα 288»).

Για τον ίδιο και την καλλιτεχνική του πορεία μιλούν οι σκηνοθέτες Ντίνος Δημόπουλος και Γρηγόρης Γρηγορίου, ο κινηματογραφικός παραγωγός Φιλοποίμην Φίνος (απόσπασμα από συνέντευξή του στον Φρέντυ Γερμανό-1975), και ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ξεκίνημά του και τον ρόλο του «μεθύστακα» με τον οποίο ταυτίστηκε, στις ερμηνείες του, αλλά και στο σπουδαίο επαγγελματικό, καλλιτεχνικό αλλά και ανθρώπινο ήθος που τον χαρακτήριζαν.

Έτος παραγωγής: 2000

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ελίνα Τανιμανίδη

Επιμέλεια παραγωγής: Μαρία Φακλή

Δείτε περισσότερα εδώ : https://archive.ert.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS