Ορέστης Μακρής – 29 Ιανουαρίου 1975

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον ηθοποιό Ορέστη Μακρή, που έφυγε από τη ζωή στις 29 Ιανουαρίου 1975. Μάθετε πώς από τενόρος έγινε ηθοποιός, πώς υποδύθηκε για πρώτη φορά τον «μεθύστακα», αλλά και άγνωστα περιστατικά από την πολύχρονη καριέρα του, μέσα από τις μαρτυρίες ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου που τον έζησαν από κοντά, στην εκπομπή:

Τ’ ΑΣΤΕΡΙΑ ΛΑΜΠΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ

(video)

Νέο

Στην εκπομπή σκιαγραφείται το πορτρέτου του ηθοποιού. Άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου, σκηνοθέτες, ηθοποιοί μιλούν για το ξεκίνημα της καλλιτεχνικής του πορείας, για το ταλέντο και τους χαρακτηριστικούς ρόλους που υποδύθηκε.

Ο Αλέκος Σακελλάριος αποκαλύπτει πώς από οπερετικός τενόρος, ο Ορέστης Μακρής, έγινε ηθοποιός, πώς αντέδρασε όταν ο Αιμίλιος Βεάκης του πρότεινε για πρώτη φορά να υποδυθεί τον μεθύστακα σε κάποια επιθεώρηση, όπως και  άγνωστα περιστατικά από την καριέρα του στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Η Ροζίτα Σώκου, αναφερόμενη στην ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Ο μεθύστακας», τονίζει ότι ο Ορέστης Μακρής κατάφερε έναν πραγματικό άθλο. «Από σκηνή σε σκηνή βυθιζόταν περισσότερο στο πιοτό. Περνούσαν τα χρόνια και έδειχνε την κατάπτωση του ανθρώπου. Από απλός, κεφάτος μπεκρής γινόταν ένας δύστυχος μεθύστακας», λέει χαρακτηριστικά.

Ο σκηνοθέτης Φίλιππος Φυλακτός μιλά για τη συνεργασία του μαζί του στην κινηματογραφική ταινία «Η κάλπικη λίρα», όπου ο ίδιος εργαζόταν ως βοηθός του Γιώργου Τζαβέλλα, τονίζοντας ότι ο Ορέστης Μακρής ήταν «ο πιο συνεπής, ο πιο πειθαρχημένος και ο πιο διαβασμένος ηθοποιός, ανάμεσα στους μεγάλους του ελληνικού κινηματογράφου». Για τον σπουδαίο ηθοποιό μιλούν επίσης ο Παντελής Παλιεράκης, φροντιστής της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ, ο Φρίξος Ηλιάδης και η Άννα Παναγιωτοπούλου, ενώ προβάλλονται αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε.

Έτος παραγωγής: 1990

Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS