Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – 10 Δεκεμβρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Το θέμα του φετινού εορτασμού διατυπώνεται ως εξής: «Ελευθερία, Ισότητα και Δικαιοσύνη για Όλους».

Οι Στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξηΤο Σεπτέμβριο του 2015, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη έλαβε μία ιστορικής σημασίας απόφαση που θα επηρεάσει τη ζωή εκατομμύριων ανθρώπων. Αφορά στην υιοθέτηση 17 Στόχων, γνωστοί ως «Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης» που αντακακλούν τις  παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν αποτελεσματικά όλες οι χώρες στα διεθνή και οικουμενικά προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το επεισόδιο «Στόχος 10: λιγότερες ανισότητες» της σειράς «Γενιά των 17».

ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ 17
ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ

Πρόκειται για σειρά ντοκιμαντέρ 17 επεισοδίων στην ΕΡΤ3 σχετική με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ατζέντα του ΟΗΕ. Στο κάθε επεισόδιο παρουσιάζεται ένα νέο άτομο, εκπρόσωπος της Generation Z, που επικεντρώνεται σε έναν από τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και στις καλές πρακτικές που κάνουν τους νεαρούς πρωταγωνιστές να ονειρεύονται, να δρουν και να διεκδικούν έναν καλύτερο κόσμο – πιο δίκαιο, πιο πράσινο, πιο ειρηνικό. Η σειρά εστιάζει στα παιδιά της κρίσης και της ψηφιακής επανάστασης, αλλά και στην πρώτη γενιά πολιτών μετά την καραντίνα επί πανδημίας κορονοϊού.

Το επεισόδιο 10, παραγωγής 2021, παρουσιάζει τον Πάνο Μπογιαντζή, δεκαεννιάχρονο φοιτητή ιστορίας, που εστιάζει στον Στόχο 10 για Λιγότερες ανισότητες. Ο Πάνος καταθέτει τους προβληματισμούς και τις θέσεις του, ανατρέχει σε βιώματα που του άλλαξαν τη ματιά και συναντά την καλλιτεχνική ομάδα Dagipoli Dance.

Το επεισόδιο  επιχειρεί να απαντήσει στο πολλά και σύνθετα ερωτήματα που θέτει το πολυδιάστατο φαινόμενο των ανισοτήτων διερευνώντας το πώς γεννιούνται οι ανισότητες, το πώς σχετίζονται με το εισοδηματικό χάσμα, τις μετακινήσεις πληθυσμών, τις άνισες ευκαιρίες και τις διακρίσεις, αλλά και τις  επιπτώσεις των ανισοτήτων αυτών στις κοινωνίες του σήμερα.

Εκτός του Μπογιαντζή μιλούν ο ακαδημαϊκός Στέλιος Περράκης, η υπεύθυνη επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Στέλλα Νάνου, ο διευθυντής ActionAid Ελλάδας Γεράσιμος Κουβαράς, ο ιδρυτής του Generation 2.0 for human rights, equality and diversity Νίκος Οντουμπιτάν, o αστυνομικός Μιχαήλ Λώλης, η συνιδρύτρια People Behind Μαρία Αστερίου, και ο χορογράφος Γιώργος Χρηστάκης.

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Σκούρας

Ιδέα: Νίκος Βερβερίδης

Αρχισυνταξία: Τάνια Μινογιάννη

Δείτε όλα τα επεισόδια στο ErtFlix https://www.ertflix.gr/series/ser.161963-e-genia-ton-17

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS