Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – 3 Δεκεμβρίου

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως  Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Η ημέρα αυτή θεσπίστηκε το 1992 και γιορτάζεται παγκοσμίως, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και την κοινωνική κινητοποίηση για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα αυτή, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το β’ μέρος του διμερούς αφιερώματος της εκπομπής «Roads» του Πάνου Χαρίτου (παραγωγής 2018) με τίτλο «Μια πόλη ανάπηρη».

ROADS

ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΗΡΗ –ΜΕΡΟΣ Β


Προσωπικές μαρτυρίες και ιστορίες ζωής ανθρώπων που βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή την αναπηρία. Θίγονται ζητήματα όπως η στάση της κοινωνίας απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία, η τέχνη ως μέσο χειραφέτησης και αλλαγής της κοινωνίας, αλλά και οι δυσκολίες στην καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία, όπως η προσβασιμότητα σε δημόσιους χώρους και κτήρια, αλλά και η αυτόνομη διαβίωση και η εργασιακή αποκατάσταση.

Άτομα με αναπηρία διηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων μιλούν για τη δική τους προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ΑμεΑ. Οι παραολυμπιονίκες Κέλλυ Λουφάκη και Γιάννης Κωστάκης μιλούν για τον πρωταθλητισμό στη ζωή τους. Περιγράφουν την καθημερινότητά τους αλλά και την προσωπική τους στάση ζωής, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που καλούνται να  αντιμετωπίσουν, αλλά και δίνοντας το δικό τους θετικό μήνυμα. Ο Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης-ανάπηρος ακτιβιστής, δίνει τη δική του οπτική για την αναπηρία και μιλά για την θεατρική παράσταση «Πιο δυνατός και από τον Σούπερμαν».  Λόγος γίνεται ακόμη, για το έργο του σωματείου «Φάρος Τυφλών», το πρόγραμμα απασχόλησης του ΚΕΕΠΕΑ «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» και για τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που έχει δημιουργήσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με προβλήματα όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες «Αμυμώνη».

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής μιλούν: οι παραολυμπιονίκες Κέλλυ Λουφάκη, (παραολυμπιονίκης στην ξιφασκία) και Γιάννης Κωστάκης (παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση), ο Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης-ανάπηρος ακτιβιστής, ο Γρηγόρης Μούσιος, πρόεδρος ΠΑΣΥΠΚΑ, η Γωγώ Ρουκουτάκη, αντιπρόεδρος σωματείου «Φάρος Τυφλών» και ο πρόεδρος του σωματείου Μανώλης Μπασιάς, η Αγγελική, εργαζόμενη στον «Φάρο», και τέλος, η Παρασκευή Μπέλλου, πρόεδρος ΔΣ της «Αμυμώνης» και ο Νίκος Αλυφαντής, πρόεδρος ΔΣ ΚΕΕΠΕΑ «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ».

 

Παρουσίαση- Αρχισυνταξία-Σενάριο:

Πάνος Χαρίτος

Σκηνοθεσία:

Λεωνίδας Λουκόπουλος

Έτος παραγωγής:

2018

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS