Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών – 5 Οκτωβρίου

Η 5η Οκτωβρίου καθιερώθηκε το 1994 από την Unesco ως Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, προκειμένου να τιμήσει τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, που με το έργο τους συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη και την ευημερία των κοινωνιών.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρα Εκπαιδευτικών, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα τεκμήριο της σειράς εκπομπών «Ες αύριον τα σπουδαία» που προβάλλει το πολύτιμο έργο των εκπαιδευτικών.

ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΤΣΙΑΣ

Σειρά εκπομπών, οι οποία προβάλλει το έργο νέων επιστημόνων, καλλιτεχνών, επιχειρηματιών, αθλητών, οι οποίοι καινοτομούν και δημιουργούν με τις ίδιες τους τις δυνάμεις.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς σκιαγραφείται το πορτρέτο του Άγγελου Πατσιά, του 26χρονου Δραμινού δασκάλου και διευθυντή του δημοτικού σχολείου ενός απομακρυσμένου, ορεινού χωριού στον Ψηλορείτη της Κρήτης, του Φουρφουρά του Δήμου Αμαρίου Ρεθύμνου. Μέσα από την αγάπη προς τους μαθητές αλλά και την περιοχή, την αφοσίωση στην εκπαίδευση αλλά και μια δημιουργική προσέγγιση στη διδασκαλία, ο Άγγελος Πατσιάς μαζί με τους τρεις ακόμη νέους διδάσκοντες του δημοτικού σχολείου πέτυχαν, σε διάστημα τριών ετών, να αναζωογονήσουν το ενδιαφέρον των μαθητών για το σχολείο τους και να μετατρέψουν το σχολικό μάθημα από αγγαρεία σε ευχαρίστηση.

Ο ίδιος μιλά για το πώς βρέθηκε στον απομακρυσμένο Φουρφουρά του Δήμου Αμαρίου και αναλύει την εμπειρία του από την υπηρέτησή του στο ορεινό χωριό. Γίνεται λόγος για τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο-τον καλλωπισμό και την αλλαγή στη χωροθέτηση της διδακτικής τάξης, την υιοθέτηση της διδασκαλίας έξω από τη σχολική αίθουσα και την εμπλοκή των γονέων στη διδακτική διαδικασία. Ο Άγγελος Πατσιάς μιλά ακόμη για τη μετατροπή του σχολείου στο «Σχολείο της φύσης και των χρωμάτων», ένα σύγχρονο «αγροκτηνοτροφικό σχολείο» που καλλιεργεί στους μαθητές την αγάπη για το περιβάλλον και την οικολογία, με έναν βοτανικό κήπο γεμάτο αρωματικά φυτά, την επιτυχία αυτονομίας της θέρμανσης του σχολείου μέσα από τη μετατροπή των αποβλήτων από τηγανόλαδο σε βιοντίζελ, αλλά και έναν μετεωρολογικό σταθμό που βοηθά στην κατανόηση της φυσικής και των μαθηματικών. Τέλος, λόγος γίνεται για τη δημιουργία του «Φουρφουράς.tv», μιας εκπαιδευτικής τηλεόρασης σε μορφή μπλογκ, που «στήνουν» οι μαθητές με τη βοήθεια του δασκάλου τους.

Στην εκπομπή μιλούν ακόμα οι: Στέφανος Σημαντήρας, Δήμαρχος Αμαρίου, Πατήρ Αλέξιος Πιπεράκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Φουρφουρά, Γιούλη Μποσδελεκίδου, Δασκάλα, Ντίνα Σημαντήρα, μητέρα μαθήτριας, Αλεξάνδρα Σημαντήρα, μαθήτρια Δημοτικού, καθώς και κάτοικοι του Φουρφουρά.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Σπύρος Ν.Ταραβήρας

Παραγωγή: SEE- Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

Έτος παραγωγής: 2013

Ημερομηνία προβολής εκπομπής: 17/02/2013

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS