Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών – 5 Οκτωβρίου

Το 1994 η UNESCO καθιέρωσε την 5η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, τιμώντας το πολύτιμο έργο των εκπαιδευτικών ανά τον κόσμο. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το επεισόδιο από τη σειρά εκπομπών «Μαθήματα Παθήματα»:

ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΙΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

H εκπομπή παρουσιάζει το πορτρέτο ενός καθηγητή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο Άρης Αλεβίζος είναι φυσικός, εργάζεται 28 χρόνια στην εκπαίδευση και διδάσκει σε Πειραματικό Λύκειο του Πειραιά. Ο φακός της εκπομπής τον παρακολουθεί την ώρα του μαθήματος, ενώ ο ίδιος θυμάται την πρώτη μέρα του στο συγκεκριμένο σχολείο, μιλά για τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές κι εξηγεί πως θα έπρεπε να είναι τα σχολεία. Αναφέρεται επίσης στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, αλλά και στις ομορφιές που έχει η δουλειά τους. «Η ουσία της εκπαίδευσης είναι εκείνο το άλλο, το απροσδιόριστο, η σχέση, εκείνο το κανάλι που θα δέσεις εσύ με τον μαθητή και το οποίο ούτε πληρώνεται, ούτε αποτιμάται από κανέναν. Εκείνο ή το πετυχαίνεις ή δεν το πετυχαίνεις. Και είναι αυτό που θα μείνει στο μαθητή του σήμερα μετά από δέκα, είκοσι, τριάντα και σαράντα χρόνια», τονίζει.

Παρακολουθούμε επίσης τις συζητήσεις του με τους συναδέλφους του Φωτεινή Πανουσοπούλου (φιλόλογο), Πόπη Χαϊτά (μαθηματικό), Γιώργο Κατωπόδη (βιολόγο), Πόπη Καπελαρή (φιλόλογο), Αριστοτέλη Τζαχρήστο (φυσικό), Πέτρο Ζουμπλιό (φυσικό), Κώστα Κυρλαγκίτση (λυκειάρχη), Γιάννη Λιαλάμο (μαθηματικό), Άννα Γαρυφαλάκη (φιλόλογο) και Κώστα Μανιάτη (γυμναστή), όπου θέτονται θέματα όπως η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, οι ακατάλληλες εγκαταστάσεις, η ανυπαρξία δομών, η ανεπαρκής χρηματοδότηση, αλλά η  χαμηλή θέση του σχολείου και της γνώσης ευρύτερα στην κοινωνία. Μιλούν τέλος για τη σχέση καθηγητών-μαθητών, αλλά και για το μέλλον της μέσης εκπαίδευσης.

Έτος παραγωγής: 2006
Σκηνοθεσία: Καλλιόπη Λεγάκη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS