Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού – 20 Νοεμβρίου

Στις 20 Νοεμβρίου 1989 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Έκτοτε η 20η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μέρα αυτή, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα επεισόδιο από τη σειρά «Πλανήτης Γη SOS», που έχει θέμα του τα ταλαιπωρημένα παιδιά: θύματα πολέμου, φυσικών καταστροφών, φτώχειας, κάθε μορφής βίας και εκμετάλλευσης.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

(video)

Νέο

H σειρά «Πλανήτης Γη SOS», παραγωγής 1995, βασίζεται σε έρευνες και εργασίες μαθητών, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αγωγής, που δίδαξε η παιδαγωγός Μαρία Μουχτάρη.

Η συγκεκριμένη εκπομπή αναφέρεται στα φτωχά παιδιά του αναπτυσσόμενου κόσμου και καταγράφει τα βασικά προβλήματα από τα οποία υποφέρουν. Μέσα από τα κείμενα εργασιών τους, οι μαθητές μιλούν για τα παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα, την εξαθλίωση και τις στερήσεις, τις επιδημικές ασθένειες και την απουσία περίθαλψης, για τα ορφανά παιδιά του πολέμου, τα προσφυγόπουλα, τα παιδιά που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, ενώ παράλληλα εκφράζουν τους προβληματισμούς τους. Στη συνέχεια επισκέπτονται την UNICEF, που δραστηριοποιείται για την προστασία των παιδιών και τη βελτίωση της ζωής τους, όπου συναντούν τον αντιπρόεδρο της ελληνικής επιτροπής. Ο Κώστας Αργυρόπουλος τους δίνει πληροφορίες για τη δράση της οργάνωσης, για την κατάσταση των παιδιών στις χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής και τα προγράμματα για την εξασφάλιση των βασικών αναγκών τους.

Παράλληλα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό από τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών αυτών, γίνεται λόγος για τα δικαιώματα τους, όπως και για την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.

Ιδέα-σενάριο: Μαρία Μουχτάρη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS