Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη – 18 Δεκεμβρίου

Στις 18 Δεκεμβρίου 1990 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η «Διεθνής Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Μεταναστών Εργαζομένων και των μελών των Οικογενειών τους». Δέκα χρόνια αργότερα, στις 4 Δεκεμβρίου 2000, η 18η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μέρα αυτή, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

(video)
Νέο

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Δεύτερη πατρίδα» έχει θέμα τους Έλληνες της Αμερικής. Οι ίδιοι αφηγούνται τις ιστορίες τους, θυμούνται πως ξεριζώθηκαν οι οικογένειες τους από την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία και βρέθηκαν στις ΗΠΑ, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, ενώ αναφέρονται και στη ζωή που έστησαν εκεί στα χρόνια που ακολούθησαν.

«Υπάρχουν παραδείγματα Ελλήνων που ήρθαν στον τόπο που σήμερα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες από τον 16ο αιώνα. Αλλά η σημαντικότερη πρώιμη μετανάστευση Ελλήνων ήταν στις αρχές του 19ου αιώνα», τονίζει ο ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Τσέλος, επιβλέπων αρχειοθέτης στο μουσείο Ellis Island. Παράλληλα εξηγεί τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθήσουν οι Έλληνες μετανάστες, προκειμένου να γίνουν δεκτοί στη χώρα, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν για να βρουν δουλειά και να στήσουν μια καινούργια ζωή εκεί, ενώ δίνει πληροφορίες για τις ελληνικές παροικίες των ΗΠΑ και αναφέρεται σε Έλληνες που διέπρεψαν εκεί, όπως ο Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος (Michael Anagnos), ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην ίδρυση του πρώτου σχολείου για τυφλά παιδιά.

Την ιστορία της οικογένειας του, που έφυγε από την Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην Αμερική, αφηγείται ο Ελληνοαμερικανός Τζον Κάλας. Τη δική τους περιπλάνηση που κατέληξε επίσης στην Αμερική, όπου δημιούργησαν τις δικές τους οικογένειες, εξιστορούν και οι μικρασιατικής καταγωγής Σάνο Χάλο και Ελίζαμπεθ Πούλος. Τέλος ο Γαβριήλ Παναγιωσούλης περιγράφει το δικό του ταξίδι για την κατάκτηση του αμερικάνικου ονείρου, ενώ ο νιγηριανής καταγωγής Σαμ Οτσέκουας, ιδιοκτήτης του πρώτου ελληνικού βιβλιοπωλείου στην Αστόρια,  αναφέρεται στην ανάγκη διατήρησης του ελληνικού πνεύματος για τις επόμενες γενιές. Στην εκπομπή προβάλλεται σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό αρχειακό υλικό από τη ζωή των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, αλλά και από τα γεγονότα που τους οδήγησαν εκεί, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Τάσος Ρηγόπουλος

Έτος παραγωγής: 2000

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS