Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου – 2 Απριλίου

Στις 2 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People-IBBY) το 1966,  με σκοπό να “τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία”. Επελέγη η 2α Απριλίου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας, η ημέρα των γενεθλίων του σπουδαίου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805).

 Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα τεκμήριο (παραγωγής 1980) της ιστορικής σειράς εκπομπών για το βιβλίο «Επιλογή», του Γιώργου Εμιρζά.

 ΕΠΙΛΟΓΗ

ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Σειρά πολιτιστικών εκπομπών, που ξεκίνησε το 1977, η οποία παρουσιάζει πρόσωπα και θέματα από τον κόσμο του βιβλίου. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στο παιδικό βιβλίο.

Η εκπομπή επιχειρεί να διερευνήσει και να παρουσιάσει τα στοιχεία που συγκροτούν ένα «καλό παιδικό βιβλίο». Στο ερώτημα αυτό απαντούν τόσο παιδιά όσο και άνθρωποι των γραμμάτων, που ασχολούνται με την παιδική λογοτεχνία.

Μιλούν στην εκπομπή για το παιδικό βιβλίο οι συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας Πέπη Δαράκη, Φράνση Σταθάτου, Μαρία Κυνηγού-Φλάμπουρα, ο συντάκτης ανθολογιών για παιδιά Σπύρος Κοκκίνης, ο βιβλιοθηκονόμος Κυριάκος Ντελόπουλος και οι συγγραφείς και κριτικοί παιδικής λογοτεχνίας Βίτω Αγγελοπούλου και Ζωή Βαλάση.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής γίνεται λόγος για τα κριτήρια που πληροί ένα «καλό» παιδικό βιβλίο που θα αγαπήσουν τα παιδιά-μια θεματολογία σύγχρονη, χαρακτήρες που βασίζονται στην πραγματικότητα, μια περιπέτεια, δράση που συγκινεί, φαντασία, χιούμορ κ.α, ενώ νεαροί αναγνώστες μιλούν στην κάμερα της εκπομπής για τα βιβλία που προτιμούν να διαβάζουν.

 Επιμέλεια-παρουσίαση εκπομπής: Γιώργος Γαλάντης-Περικλής Αθανασόπουλος

Σκηνοθεσία-παραγωγή: Γιώργος Εμιρζάς

Έτος παραγωγής: 1980

Ημερομηνία πρώτης προβολής εκπομπής: 27/6/1980

Η ταινία συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε από το πρωτότυπο φιλμ 16mm, στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό (film scanner, color correction) που διαθέτει.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS