Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1972, με στόχο την αφύπνιση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΟΚΤΩ ΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ

ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙΣ ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ;

ΕΠ 004

(video)

Σειρά ντοκιμαντέρ με αφορμή θεματικές επετείους. Το συγκεκριμένο επεισόδιο έχει θέμα τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η βιοτεχνολογία και οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί. Η θετική πλευρά της χρήσης της γενετικής μηχανικής στη γεωργία και οι ενστάσεις εναντίον των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Επιστήμονες δίνουν τη δική τους άποψη για ζητήματα όπως, η αξιοποίηση της τεχνολογίας σε ελληνικά γενετικά υλικά, οι δυνατότητες της βιοτεχνολογίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανάπτυξης των χωρών του τρίτου κόσμου, ο έλεγχος των ελληνικών προϊόντων, η γεωργική βιοτεχνολογία στον τομέα της παραγωγής σπόρων και η «τεχνολογία του εξολοθρευτή». Ταυτόχρονα, τίθενται ερωτήματα σε σχέση με τα γενετικά τροποποιημένα φυτά και τη διατροφή και επιχειρούνται απαντήσεις σε προβλήματα ηθικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικο-οικονομικά.

Μιλούν οι: Νίκος Μπεόπουλος, καθηγητής Γεωπονικής Αθήνας, Μίλτος Γαλάνης, γεωπόνος Μονσάντο Ελλάς, Αθανάσιος Τσαυτάρης, καθηγητής Γεωπονικής Θεσσαλονίκης, Βάσω Πλέτσα, βιολόγος Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Γιώργος Μιχαλόπουλος, γεωπόνος Ρόδαξ Άγρο.

Έτος παραγωγής: 2001

Σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS