Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – 5 Ιουνίου

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή “Roads“, που έχει ως θέμα τα θαλάσσια απόβλητα και τη ρύπανση που προκαλεί η αλόγιστη χρήση πλαστικού στη χώρα μας:

ROADS

Η ΓΗ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ

(video)

Εκπομπή έρευνας του Πάνου Χαρίτου. Το συγκεκριμένο επεισόδιο, παραγωγής του 2018, ασχολείται με την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί η ρύπανση από πλαστικά. Τα πλαστικά απορρίμματα στον πυθμένα των ελληνικών βυθών, η μάχη κατά της πλαστικής σακούλας και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος αναδεικνύονται μέσα από τη ματιά ειδικών εμπειρογνωμόνων, που καταθέτουν τις εμπειρίες τους, εκπροσώπων ΜΚΟ και πανεπιστημιακών.

Παρουσιάζονται πτυχές της νομοθεσίας για τη διαχείριση και ανακύκλωση αποβλήτων του 2018, όπως το μέτρο χρέωσης της πλαστικής σακούλας, ενώ η εκπομπή ταξιδεύει στους Λειψούς, όπου εκεί εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή. Παρακολουθούμε επίσης, τις εργασίες που επιτελούνται στο κέντρο διαλογής ανάκτησης υλικών συσκευασίας στο Κορωπί Αττικής. Ειδική αναφορά γίνεται στις επιπτώσεις των μικροπλαστικών ινών στη θαλάσσια ζωή αλλά και στην καθημερινότητά μας.

Το δεύτερο μέρος της εκπομπής εστιάζεται στις δράσεις του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» στον τομέα της πλαστικής ρύπανσης των θαλασσών μας, και στην έρευνα που διεξάγει με στόχο να εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης και ακατάλληλης απόρριψης πλαστικών. Παρουσιάζονται κάποια από τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, η οποία καλύπτει την περιοχή των ελληνικών θαλασσών, της ΒΑ και της Κεντρικής Μεσογείου και γίνεται σε συνεργασία με εξειδικευμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Εκ μέρους του Ινστιτούτου μιλά στην εκπομπή η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλιου.

Στην εκπομπή μιλούν επίσης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ερευνητικό προσωπικό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών όπως, η Χριστίνα Ζερή και η Κατερίνα Αναστασοπούλου, ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Δημήτρης Πολιτόπουλος, οι πανεπιστημιακοί Γιώργος Παπαθεοδώρου, Βαγγέλης Γιδαράκης και Κωνσταντίνος Μπίθας, ο δήμαρχος των Λειψών Φώτης Μάγγος, καθώς και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών ΜΚΟ όπως, η πρόεδρος της “Medasset” Λίλη Βενιζέλου.

 Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Πάνος Χαρίτος

Έρευνα-ρεπορτάζ: Αφροδίτη Ζούζια

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λαβράνος

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS