Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – 5 Ιουνίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1972, με στόχο την αφύπνιση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Ο πρώτος εορτασμός έλαβε χώρα  2 έτη αργότερα, το 1974.

Η Ακτή Ελεφαντοστού θα φιλοξενήσει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023 και το θέμα του φετινού εορτασμού θα είναι οι λύσεις για την ρύπανση από τα πλαστικά και η επιτάχυνση των δράσεων  που  θα ελαττώνουν  το καταστροφικό αποτύπωμα  στην Γη  από την αλόγιστη χρήση πλαστικών. Η  φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος  λειτουργεί ως μια υπενθύμιση πως οι ενέργειες των ανθρώπων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης  από πλαστικά έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Στο πλαίσιο αυτό το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει επεισόδιο της σειράς  Roads που διαπραγματεύεται το ζήτημα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα πλαστικά.

ROADS
Η ΓΗ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ

Το «ROADS» είναι ενημερωτική εκπομπή έρευνας με τον Πάνο Χαρίτο. Το συγκεκριμένο επεισόδιο, παραγωγής του 2018, ασχολείται με την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί η ρύπανση από πλαστικά. Μέσα από τη ματιά ειδικών εμπειρογνωμόνων παρουσιάζονται τα πλαστικά απορρίμματα στον πυθμένα των ελληνικών βυθών, η μάχη κατά της πλαστικής σακούλας και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Παρουσιάζονται ακόμη   πτυχές της νομοθεσίας για τη διαχείριση και ανακύκλωση αποβλήτων , όπως το μέτρο χρέωσης της πλαστικής σακούλας, ενώ η εκπομπή ταξιδεύει στους Λειψούς, όπου εκεί εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή. Παρακολουθούμε επίσης, τις εργασίες που επιτελούνται στο κέντρο διαλογής ανάκτησης υλικών συσκευασίας στο Κορωπί Αττικής.

Ακόμη, στο επεισόδιο προβάλλονται οι δράσεις του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» στον τομέα της πλαστικής ρύπανσης των θαλασσών.   Εκ μέρους του Ινστιτούτου μιλούν στην εκπομπή η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλιου και ο Γκουίντο Πιετρολούγκο, υπεύθυνος ερευνών θαλάσσιων θηλαστικών.

Στην εκπομπή μιλούν επίσης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ερευνητικό προσωπικό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών όπως, η Χριστίνα Ζερή και η Κατερίνα Αναστασοπούλου, ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Δημήτρης Πολιτόπουλος, οι πανεπιστημιακοί Γιώργος Παπαθεοδώρου, Βαγγέλης Γιδαράκος και Κωνσταντίνος Μπίθας, ο δήμαρχος των Λειψών Φώτης Μάγγος, καθώς και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών ΜΚΟ όπως, η πρόεδρος της “Medasset” Λίλη Βενιζέλου.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λαβράνος

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Πάνος Χαρίτος

Έρευνα-ρεπορτάζ: Αφροδίτη Ζούζια

Διεύθυνση παραγωγής: Παναγιώτης Κατσούλης

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 09/05/2018

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS