Παγκόσμια ημέρα ποίησης – 21 Μαρτίου

Το Αρχείο της ΕΡΤ με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας ποίησης ψηφιοποίησε και σας προτείνει την εκπομπή:

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ 

(video)

Σειρά μουσικών εκπομπών που σκιαγραφεί τα πορτρέτα σπουδαίων δημιουργών από το χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Το επεισόδιο αυτό, παραγωγής 1984, είναι αφιερωμένο στον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Παρακολουθεί τη στιγμή της καριέρας του κατά την οποία ο σπουδαίος και με πλατιά απήχηση αυθεντικός λαϊκός καλλιτέχνης ερμηνεύει μελοποιημένη ποίηση. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης θυμάται τη γνωριμία του με τον Μίκη Θεοδωράκη στη Μακρόνησο και το ξεκίνημα της συνεργασίας του μαζί του το 1960. Περιγράφει την προσωπική του εμπειρία από την επαφή του με τη μουσική και τον στίχο του έντεχνου όταν κλήθηκε να ερμηνεύσει μεγάλους ποιητές (Ρίτσο, Ελύτη, Σεφέρη, Λειβαδίτη), γεγονός που καθόρισε τη μετέπειτα πορεία του.

Μιλάει επίσης για την γνωριμία του με τους ποιητές και την επαφή του με τον χώρο της ποίησης. Στην εκπομπή εμφανίζονται ο Γιάννης Ρίτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Δημήτρης Χριστοδούλου, ο Μιχάλης Κατσαρός, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Σημειώνουν τη μοναδικότητα της φωνής του Μπιθικώτση, η οποία συνδέθηκε με τον ποιητικό λόγο των Ελλήνων ποιητών κατορθώνοντας έτσι να εισχωρήσει στο ελληνικό τραγούδι και πλησιάσει στον ελληνικό λαό. Γίνεται επίσης λόγος για το πώς βασίστηκαν στη φωνή του και εμπνεύστηκαν για να γράψουν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Στη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται τραγούδια από τους κύκλους «Ρωμιοσύνη» (Γ. Ρίτσου) και «Άξιον Εστί»(Ο. Ελύτη): «Όταν σφίγγουν το χέρι», «Της δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ». Επίσης: «Στο περιγιάλι το κρυφό»(Γ.Σεφέρη), «Η βάρκα του Καμπούρη Ανδρέα» (Κ.Βάρναλη), «Αύριο πάλι» (Ν.Γκάτσου-Δ.Μούτση), «Πού το πάνε το παιδί» (Ν.Γκάτσου-Μ.Χατζιδάκι), «Αυτούς που βλέπεις» (Μ.Κατσαρού), «Δόξα τω Θεώ» (Ι.Καμπανέλλη), «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή» (Λ.Παπαδόπουλου-Στ.Ξαρχάκου), «Καημός» (Δ.Χριστοδούλου), «Δραπετσώνα» (Τ.Λειβαδίτη). Περιλαμβάνονται ακόμη, κινηματογραφικά πλάνα αρχείου, εικόνες από την Κατοχή και την Αντίσταση, την Απελευθέρωση του ’44 στην Αθήνα και την Καισαριανή, καθώς και πλάνα της Δραπετσώνας των αρχών της δεκαετίας ’80.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζερβουλάκος

Copyright ΕΡΤ-1

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS