Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων – 20 Ιουνίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2001 στις 20 Ιουνίου, τιμώντας τη δύναμη και το κουράγιο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω πολέμου ή καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2015 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο και αυξάνοντας το σύνολο των προσφύγων παγκοσμίως. Με αφορμή την ημέρα, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει  την εκπομπή:

ROADS

ΕΧΕ ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ: ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

(video)


Εκπομπή έρευνας που επιμελείται και παρουσιάζει ο Πάνος Χαρίτος και η οποία ξεκίνησε να προβάλλεται στις 25 Οκτωβρίου 2016. Η συγκεκριμένη εκπομπή, που προβλήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2017, προσεγγίζει το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών εκείνων που μαζί με τις οικογένειές τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου στη Συρία.

Συνομιλώντας με μαθητές, με εκπαιδευτικούς και με γονείς στον Ταύρο, στο Λαύριο, στο Πέραμα, στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και με εκπροσώπους κρατικών δομών για την εκπαίδευση και το μεταναστευτικό, ο Πάνος Χαρίτος ξεδιπλώνει διαφορετικές πτυχές του θέματος όπως: τα στάδια υλοποίησης του Προγράμματος της Εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων στα δημόσια σχολεία της χώρας, τα συναισθήματα των παιδιών από την επαφή τους με το σχολείο και το πώς αυτό εντάχθηκε στην καθημερινότητά τους, τις προσαρμοστικές τους δυσκολίες με δεδομένο τις προσωπικές τους τραυματικές εμπειρίες του πολέμου, τον τρόπο ένταξής τους στη σχολική πραγματικότητα και την εκπαιδευτική διαδικασία και τις προκλήσεις των εκπαιδευτικών. Γίνεται ακόμη αναφορά στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας ενώ ταυτόχρονα διερευνώνται τα αίτια του φαινομένου όπως, η έλλειψη ενημέρωσης παράλληλα με την απήχηση του ακροδεξιού λόγου και η πυροδότηση της έντασης από συγκεκριμένους πολιτικούς φορείς. Στην εκπομπή μιλούν μεταξύ άλλων, μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής για την κατάρτιση του πλαισίου εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων όπως, ο καθηγητής Νίκος Μπελαβίλας, ο γγ. Υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, ο συντονιστής Υπ. Παιδείας στον Ελαιώνα Χρήστος Στεφάνου, ο συντονιστής Υπ. Παιδείας στον Ταύρο Δημήτρης Κουκουλάρης, ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρώην γγ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο γγ. Υπουργείου Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, ο δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης, ο συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος, ο πρόεδρος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γεράσιμος Κουζέλης, ο αντιδήμαρχος Αθήνας υπεύθ. Μεταναστών Προσφύγων Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Έρευνα-ρεπορτάζ: Αφροδίτη Ζούζια, Νεφέλη Λυγερού

Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαρία Ανδρεαδέλλη

Δείτε ακόμη από την ίδια σειρά εκπομπών το επεισόδιο με τίτλο “Τα παιδιά του πολέμου” 

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS