Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου – 13 Φεβρουαρίου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΜΑΣ

Αποσπάσματα από επετειακά αφιερώματα του Αρχείου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

(audio)

Μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα πρώτα βήματα και την πορεία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, από την ίδρυση της Υ.Ρ.Ε. (Υπηρεσίας Ραδιοφωνικών Εκπομπών) το 1936, τη λειτουργία του πρώτου εθνικού ραδιοσταθμού στην Αθήνα στις 25.3.1938, την κατάληψη από τα ναζιστικά στρατεύματα του Ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών και την τοποθέτηση εκρηκτικών στο κτήριο του πομπού των Λιοσίων και στους δύο ιστούς κατά την απελευθέρωση τον Οκτώβριο του ’44, μέχρι τη μετατροπή της Υ.Ρ.Ε. σε Ε.Ι.Ρ. το 1945, τη δημιουργία του Β΄το 1952 και του Γ΄Προγράμματος δύο χρόνια αργότερα. Μεταξύ άλλων, ακούγεται το μουσικό σήμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού “Ο τσοπανάκος”, ο πρώτος ήχος που ακούστηκε κατά τα επίσημα εγκαίνια του σταθμού στις 21 Μαΐου 1938. Στο τέλος, ακούμε τα ονόματα προσωπικοτήτων που πέρασαν από το ραδιόφωνο.

Πρόκειται για αποσπάσματα από την επετειακή εκπομπή «38 χρόνια ραδιόφωνο» που παρουσιάζει ο σκηνοθέτης Ίων Νταϊφάς (1976),

και από την εκπομπή «1937-1978, 40 χρόνια ραδιοφώνου» (1978), κείμενα-παρουσίαση Νίκου Πιλάβιου, με συνέντευξη του Τζών Βεϊνόγλου (από τους πρώτους εκφωνητές του ραδιοφώνου).

Δείτε επίσης, τεκμήρια για την ιστορία του ραδιοφώνου από τις συλλογές του Φωτογραφικού Αρχείου και του Αρχείου Εγγράφων:

 

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS