Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου – 13 Φεβρουαρίου

Η 13η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, έπειτα από σχετική πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου, στις 29 Σεπτεμβρίου 2011. Το Αρχείο της ΕΡΤ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου και σας προτείνει την εκπομπή:

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΕ ΡΙΠΛΕΪ

ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

(video)


Σειρά εκπομπών ενημερωτικού χαρακτήρα της δεκαετίας του ’90 που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Ρένα Θεολογίδου. Η συγκεκριμένη εκπομπή – προβλήθηκε στις 28/5/1994- αποτελεί αφιέρωμα στην ιστορία του ραδιοφώνου στην Ελλάδα.

Η αναδρομή ξεκινά από τη δεκαετία του 1950 και την ταύτισή της με τα μουσικά σήματα του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και συνεχίζει με την δεκαετία του 1960, η οποία χαρακτηρίζεται ως η «χρυσή εποχή» του ραδιοφώνου. Ο Άλκης Στέας μιλάει για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του μέσου, τις πρώτες εκπομπές και τα χαρακτηριστικά τους, την πρωτοτυπία και ποικιλομορφία τους. Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός εξέπεμψε στη Θεσσαλονίκη με ιδιωτική πρωτοβουλία από το Χρίστο Τσιγγιρίδη, πριν τη λειτουργία του πρώτου ελληνικού ραδιοσταθμού το 1938 στην Αθήνα. Το 1945 ιδρύθηκε το ΕΙΡ και τέθηκε υπό τη δικαιοδοσία του ο συγκεκριμένος σταθμός. Δεν παραλείπει να αναφερθεί στην διοργάνωση του Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού  που ξεκίνησε υπό την αιγίδα του ΕΙΡ, μεταφέροντας την ατμόσφαιρας της εποχής μιλώντας για τη συμβολή του Φεστιβάλ στην πολιτιστική ζωή του τόπου.
Παράλληλα, ο Γιώργος Παπαστεφάνου περιγράφει την μεγάλη του αγάπη για το ραδιόφωνο, τα αγαπημένα του προγράμματα, τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την εποχή. Κάνει σύγκριση μεταξύ των σύγχρονων προγραμμάτων του ραδιοφώνου και εκείνων των παλαιότερων δεκαετιών κι εκφράζει τη γνώμη του για τις εκπομπές που προσφέρονται. Η σημερινή εικόνα του ραδιοφώνου είναι διαφορετική με κυρίαρχα τα στοιχεία της ομοιότητας, της ομοιομορφίας και την απουσία της κλασικής μουσικής. Τέλος η εκπομπή κάνει αναφορά στα γεγονότα που οδήγησαν στην καθιέρωση της ελεύθερης ραδιοφωνίας στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Τζαννετάκος, πρώτος διευθυντής του “9,84”, περιγράφει την κίνηση της «Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Ελεύθερη Ραδιοφωνία» με πρωτεργάτη τον Ρούσσο Κούνδουρο, το 1986 και την εκπομπή που εξέπεμψε από το «Κανάλι 15». Μιλάει επίσης για τους δημοτικούς ραδιοσταθμούς, με πρώτη την εμφάνιση του ραδιοσταθμού του Δήμου Αθηναίων 9,84 fm, το 1987 και για την νέα αντίληψη που εισήγαγε ως προς την λειτουργία του. Η εκπομπή περιλαμβάνει ηχητικά ντοκουμέντα από την ραδιοφωνική κάλυψη μεγάλων στιγμών της διεθνούς επικαιρότητα της δεκαετίας του ’60.

Έτος παραγωγής: 1994

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Ρένα Θεολογίδου

Σκηνοθεσία: Δάφνη Τζαφέρη

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS