Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης – 21 Νοεμβρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ελήφθη το 1996.

Η ημερομηνία του εορτασμού επελέγη για να τιμήσει το 1ο Παγκόσμιο Φόρουμ Τηλεόρασης, που πραγματοποιήθηκε στις 21 & 22 Νοεμβρίου 1996 στην Νέα Υόρκη, με πρωτοβουλία του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι. Στόχος του εορτασμού είναι, να ενθαρρύνει τις ανταλλαγές τηλεοπτικών προγραμμάτων μεταξύ των χωρών και ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την ειρήνη, την ασφάλεια, τον πολιτισμό την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα τεκμήριο που παρουσιάζει την τηλεόραση του «αύριο»-μέσα από τη ματιά της εποχής του. Πρόκειται για ένα επεισόδιο της ενημερωτικής εκπομπής «Εδώ και Σήμερα», παραγωγής 1988, με τίτλο «Η τηλεόραση του 2000 μ.Χ.», στο οποίο παρουσιάζεται η «νέα τηλεόραση» που στα επόμενα χρόνια θα κάνει την εμφάνιση της στην Ευρώπη-με την εφαρμογή της τεχνολογίας “High Definition” («Yψηλής Eυκρίνειας»). Η συγκεκριμένη εκπομπή προβάλλεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση-από τον Αύγουστο του 1987 ως ενιαίος φορέας με πέντε ραδιοφωνικούς σταθμούς και δύο τηλεοπτικά κανάλια-κάνει ένα σημαντικό βήμα στη νέα εποχή των ανοιχτών συνόρων στην επικοινωνία· εκπέμποντας στον «αστερισμό της δορυφορικής», η ΕΡΤ προσφέρει στο τηλεοπτικό κοινό εκτός από τα προγράμματα των δύο καναλιών της, εικόνα από έξι δορυφορικά κανάλια (το αμερικανικό CNN International, το Πρώτο Πρόγραμμα της Σοβιετικής Ένωσης, το αγγλικό Super Channel, ιταλικό Rai 2, γερμανικό Sat 1 και το γαλλικό TV5 Monde).

ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ 2000 Μ. Χ


Ενημερωτική εκπομπή του 1988, που παρουσιάζει ο Σπύρος Χατζάρας. Θέμα της συγκεκριμένης εκπομπής είναι το τεχνολογικό θαύμα που έρχεται στο χώρο της ευρωπαϊκής τηλεόρασης την επόμενη δεκαετία (1990-2000) με την εφαρμογή της τεχνολογίας του High-Definition. Προβάλλονται οι νέες τεχνολογίες στο χώρο της τηλεόρασης, όπως παρουσιάστηκαν στην Διεθνή Τηλεοπτική Έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Brighton της Μεγάλης Βρετανίας τον Σεπτέμβριο του 1988.

Συνοψίζονται οι τηλεοπτικές τεχνολογικές αλλαγές που έρχονται τα επόμενα χρόνια, όπως διαμορφώθηκαν μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Eureka” που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Γαλλίας το 1985: μεγαλύτερο πλάτος κάδρου (διάσταση 16×9), καθαρότητα εικόνας τετραπλάσια της σημερινής, προβολή σε μεγαλύτερου μεγέθους οθόνες, και παράλληλα συμβατότητα σε όλη την αλυσίδα (εξοπλισμό στούντιο, συστήματα μετάδοσης, οικιακό εξοπλισμό). Παρουσιάζεται, επίσης, το αναπτυγμένο ηλεκτρονικό πρότυπο για την τηλεόραση high-definition (1250/50/1:1/16×9).

Έλληνες και ξένοι ειδικοί του χώρου της τηλεόρασης που παρευρέθηκαν στη Διεθνή Τηλεοπτική Έκθεση του Brighton μιλούν για την εξέλιξη της τηλεοπτικής τεχνολογίας τα επόμενα χρόνια και εξηγούν τις δυνατότητες και τις προσδοκίες της νέας τεχνολογίας. Λόγος γίνεται για την ψηφιακή επεξεργασία σήματος, για την τεχνολογία του high definition και τις δορυφορικές μεταδόσεις, ενώ αναφορά γίνεται στην ελληνική αγορά και τις δυσκολίες προσαρμογής από την αναλογική εικόνα στην ψηφιακή.

Έρευνα-Παρουσίαση:

Σπύρος Χατζάρας

Έτος παραγωγής:

1988-1989

Σκηνοθεσία:

Γιώργος Γ.Παπαδόπουλος

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS