Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – 8 Μαρτίου

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης διαδήλωσης, στις 8 Μαρτίου του 1857, εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διεκδικούσαν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Αν και ο πρώτος εορτασμός χρονολογείται στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Αμερική, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε επίσημα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1975 ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας.
Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την Ημέρα, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ:

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΠΟΥ ΓΙΝΑΝΕ ΖΩΗ

ΕΠ.002 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΛΑΪ ΜΑΣ

(video)
Νέο

Σειρά ντοκιμαντέρ 10 εκπομπών για την ιστορία και τα επιτεύγματα του εργατικού κινήματος. Αφορμή για την ιδέα της σειράς στάθηκε μια ερώτηση στη Βουλή, στις 24 Απριλίου 2002, για ένα τραγικό περιστατικό, την έκρηξη, ανατίναξη και «εξαέρωση» ενός εργάτη, σε ώρα δουλειάς, που δε βρέθηκαν τα ίχνη του. Η δεύτερη εκπομπή επικεντρώνεται στο εργατικό γυναικείο κίνημα σε συνάρτηση με τον αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση.

Παρακολουθεί σε διεθνές επίπεδο τους αγώνες των εργατριών για ισότιμη κοινωνική και οικονομική μεταχείριση, τις αντιστάσεις που συνάντησαν από το κράτος, τους εργοδότες, και τους άντρες συναδέλφους τους. Γίνεται αναφορά στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, στις πρώτες γυναικείες απεργιακές κινητοποιήσεις και τη σταδιακή ικανοποίηση των αιτημάτων τους στο πέρασμα του 20ου αι., μαζί με τις κατακτήσεις για την κοινωνική τους απελευθέρωση.

Παράλληλα, με βασικό άξονα την προφορική μαρτυρία πρώην εργάτριας σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, εξετάζεται ο απόηχος του διεθνούς οργανωμένου γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα. Γίνεται λόγος για την γυναικεία εργασία στον Μεσοπόλεμο, για τη δημιουργία των πρώτων γυναικείων συσσωματώσεων και για την αλλαγή της κοινωνικής θέσης των γυναικών στην Κατοχή, με τον ενεργό τους ρόλο στην Εθνική Αντίσταση από τις τάξεις του ΕΑΜ, όπου και ψήφισαν το 1944 για την ανάδειξη της λεγόμενης «Κυβέρνησης του βουνού» στις εκλογές που οργάνωσε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης. Η αφήγηση διανθίζεται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από ελληνικά και ξένα αρχεία. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ακούγονται τα τραγούδια «Πασαλιμανιώτισσα» και «Φτώχεια μαζί με την τιμή» του Π. Τούντα, και «Καπνουλούδες» του Μπαγιαντέρα.

Έτος παραγωγής: 2003

Σενάριο – σκηνοθεσία: Διονύσης Γρηγοράτος

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS