Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα – 23 Ιουνίου

Η Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα είναι αφιερωμένη στον θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων και ο εορτασμός της ορίστηκε από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με βάση την ημέρα ίδρυσης της από τον Pierrede Coubertin (Πιερ Ντε Κουμπερτέν) στο Παρίσι το 1894, και την ανάθεση των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896. Ξεκίνησε να εορτάζεται στις 23 Ιουνίου 1948. Οι εορτασμοί της Παγκόσμιας Ολυμπιακής Ημέρας με δράσεις σε όλον τον κόσμο υπό την αιγίδα των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, προβάλλουν ένα μήνυμα συμμετοχής όλου του κόσμου, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα στις 23 Ιουνίου, αλλά και τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι (26 Ιουλίου – 11 Αυγούστου), παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Πρόκειται για επεισόδιο της εκπομπής «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» αφιερωμένο στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων τον Μάρτιο του 1896 στην Αθήνα. Η γενικότερη στροφή προς την αρχαιότητα και η ανάγκη διαπαιδαγώγησης των Ευρωπαίων με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, οδήγησε τον Γάλλο Βαρώνο Πιερ Ντε Κουμπερτέν να αποφασίσει την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Με πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τον λογοτέχνη Δημήτριο Βικέλα, ξεκίνησαν στην Αθήνα τα έργα για την δημιουργία υποδομών για την διεξαγωγή των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων. Οι πρώτοι διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται με λαμπρότητα και μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα το Μάρτιο του 1896. Χιλιάδες Αθηναίοι παρακολουθούν τους Αγώνες, που πραγματοποιούνται στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η σημαντικότερη στιγμή των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων υπήρξε η είσοδος του Σπύρου Λούη στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Ο νικητής του μαραθώνιου δρόμου αποθεώθηκε σαν ήρωας. Η συνέχεια της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων δεν ήταν τόσο λαμπρή όσο η έναρξή της. Οι Ολυμπιακοί του Παρισιού το 1900 και του Αγίου Λουδοβίκου στις ΗΠΑ το 1904 ήταν αποτυχία. Το 1906 πραγματοποιούνται στην Αθήνα με την ελπίδα ότι θα επαναληφθεί η επιτυχία του 1896. Η διοργάνωση δεν ήταν τόσο λαμπρή, όμως συντέλεσε στην στερέωση του Ολυμπιακού θεσμού, αν και ποτέ δεν αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ολυμπιακή Επιτροπή. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και πρωτοσέλιδα εφημερίδων και αναγνώσεις κειμένων, άρθρων και ποιημάτων φωτίζουν τις ιστορικές στιγμές της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και της επανέναρξής τους στη γενέτειρά τους.

Δημοσιογράφος: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ

Σκηνοθεσία: ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ

Ημερομηνία πρώτης τηλεοπτικής προβολής: 1η Σεπτεμβρίου 1982

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS