Παναγιώτης Τούντας – 23 Μαΐου 1942

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη της Σμυρναίικης Σχολής Παναγιώτη Τούντα, στις 23 Μαΐου 1942. Ο Παναγιώτης Τούντας γεννήθηκε το 1886 στη Σμύρνη, ξεκίνησε από πολύ μικρός να παίζει μαντολίνο και σπούδασε μουσική στην Αίγυπτο. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκε στον Πειραιά και συνέχισε τη μουσική του πορεία, ως συνθέτης, στιχουργός και ως παράγοντας της ελληνικής δισκογραφίας. Τραγούδια του ερμήνευσαν όλοι οι προπολεμικοί τραγουδιστές, ανάμεσα τους οι: Κώστας Ρούκουνας, Στελλάκης Περπινιάδης, Ρόζα Εσκενάζυ, Ρίτα Αμπατζή, Κώστας Νούρος, Αντώνης Νταλκάς, Στράτος Παγιουμτζής κ.ά Μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του είναι: «Η γκαρσόνα», «Το κουκλί της Κοκκινιάς», «Λιλή η σκανταλιάρα», «Το Σωφεράκι», «Aμάν, Κατερίνα μου», «Το Χαρικλάκι», «Η Δημητρούλα» κ.ά. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΜΑΣ ΦΙΛΟΙ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΝΤΑΣ
(video)

Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στον Παναγιώτη Τούντα που υπήρξε από τους κυριότερους εκπροσώπους του σμυρναίικου τραγουδιού. Το όνομα του το συναντάμε σε πολλούς δίσκους της περιόδου 1924-1941, κάτω από τίτλους τραγουδιών που τα ακούμε μέχρι και σήμερα. Ο Παναγιώτης Τούντας γεννήθηκε το 1886 στη Σμύρνη της μεγάλης ακμής. Στα 13 του χρόνια απέκτησε το πρώτο του μαντολίνο και στα 18 του ξεκίνησε να ταξιδεύει. Επέστρεψε στη Σμύρνη λίγο πριν την καταστροφή και έπαιξε στα «Πολιτάκια», τη φημισμένη Εστουδιαντίνα. Το 1922, πρόσφυγας πια, έρχεται στην Ελλάδα και το 1924 κάνει την πρώτη δισκογραφική του παρουσία με τη «Σμυρνιά». Στα χρόνια που ακολούθησαν έγραψε πολλά τραγούδια, τα οποία ερμήνευσαν σημαντικοί καλλιτέχνες της εποχής, ενώ διαδραμάτισε και σημαντικό ρόλο, ως παράγοντας, στην ελληνική δισκογραφία.

Στην εκπομπή φιλοξενείται ο Κώστας Ρούκουνας, ο οποίος ερμηνεύει το τραγούδι «Το κουκλί της Κοκκινιάς», που ήταν ένα από τα πρώτα που του έδωσε ο Παναγιώτης Τούντας και τον έκανε γνωστό στο κοινό. Παράλληλα θυμάται την πρώτη τους συνάντηση, μιλά για τη συνεργασία τους, αλλά και τις δυσκολίες που υπήρχαν τότε προκειμένου να ηχογραφηθούν τα τραγούδια. Στον Γιώργο Παπαστεφάνου μιλά και η Ιωάννα Γεωργακοπούλου, η οποία εξηγεί πόσο τη βοήθησε με τα τραγούδια του να καθιερωθεί στο χώρο, αλλά και η Ιωάννα Κλάψη, κόρη του Παναγιώτη Τούντα. Τραγούδια του ερμηνεύουν η Χάρις Αλεξίου, η Ρεμπέτικη Κομπανία, ενώ προβάλλεται κι ένα απόσπασμα από την εκπομπή «Μουσική βραδυά», στο οποίο η Ρόζα Εσκενάζυ ερμηνεύει το τραγούδι του «Το Χαρικλάκι».

Παρουσίαση: Γιώργος Παπαστεφάνου
Φωτογραφία: Ντίνος Κατσουρίδης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπασίπαγλης
Έτος παραγωγής: 1983

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS