“Πάσχα στην Έλυμπο Καρπάθου”

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει εκπομπή για τα ήθη και έθιμα του Πάσχα στην Όλυμπο της Καρπάθου:

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΕΛΥΜΠΟ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

(video)

Ντοκιμαντέρ παραγωγής του 1986 που περιγράφει τα πασχαλινά έθιμα του χωριού  Όλυμπος (Έλυμπος στο τοπικό ιδίωμα) στο βορειοανατολικό άκρο της Καρπάθου.

Ο φακός της κάμερας περιηγείται στον απομονωμένο παραδοσιακό οικισμό του νησιού και αρχικά η αφήγηση μας πληροφορεί για το τοπίο, τον πληθυσμό και τις ασχολίες των κατοίκων. Στη συνέχεια καταγράφει τα έθιμα του Πάσχα από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα. Περιλαμβάνονται προφορικές μαρτυρίες των κατοίκων, οι οποίοι περιγράφουν τις παραδόσεις τους και τις προετοιμασίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Ανάμεσά τους, παρακολουθούμε το στόλισμα και την περιφορά του Επιταφίου και ακούμε  τον καρπαθιακό Επιτάφιο Θρήνο. Ιδιαιτερότητα αποτελεί ο  προσωπικός θρήνος των γυναικών της Ελύμπου για τον κάθε νεκρό τους χωριστά μετά το μεσημέρι της Αποκαθήλωσης, στιγμή που το ανθρώπινο και το θείο δράμα ταυτίζονται.

Η αναπαράσταση των εθίμων ολοκληρώνεται τη Λαμπρή Τρίτη με την περιφορά των εικόνων που μεταφέρουν το αναστάσιμο μήνυμα, τη δέηση για την ανομβρία, την πομπή στο νεκροταφείο του χωριού και το «θρόνιασμα» ή «ύψωμα» των εικόνων στην εκκλησία. Η τελετή καταλήγει σε χορό όπου συμμετέχουν και οι νέες του χωριού στολισμένες με την καρπαθίτικη φορεσιά και τα χρυσά φλουριά.

Ημερομηνία μετάδοσης: 20/4/1987

Έρευνα – σκηνοθεσία: Μαρία Μαυρίκου

Copyright ΕΡΤ 1 1986

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS