Πάσχα συντροφιά με τον Γιώργο Παπαστεφάνου

Το Αρχείο της ΕΡΤ θυμάται το Πάσχα του 1992, όταν ο Γιώργος Παπαστεφάνου μας προσκαλούσε να γιορτάσουμε συντροφιά με τους «Παλιούς μας φίλους». Η εκπομπή της σειράς «Οι παλιοί μας φίλοι» που προβλήθηκε τριάντα χρόνια πριν ανήμερα το Πάσχα παρουσίασε ένα φαντασμαγορικό και πολύ ιδιαίτερο μουσικό πρόγραμμα, αφιερωμένο σε δύο πρόσωπα που έζησαν την ίδια εποχή, αλλά εκπροσωπούσαν δύο διαφορετικά είδη τραγουδιού-δύο διαφορετικούς κόσμους: τον Θόδωρο Παπαδόπουλο, τον Έλληνα βασιλιά του ταγκό και τον Απόστολο Χατζηχρήστο, τον σπουδαίο συνθέτη στο χώρο του ρεμπέτικου. Μέσα  από το σενάριο του Γιώργου Παπαστεφάνου, τις γεμάτες χιούμορ παρλάτες του Γιώργου Κρητικού, αρχειακό υλικό και βέβαια τα τραγούδια των δύο δημιουργών σε ερμηνείες γνωστών τραγουδιστών, φωτίζεται η ζωή τους, το κλίμα της εποχής και παράλληλα ξεδιπλώνεται η ιστορία της Ελλάδας, από το 1930 μέχρι σχεδόν το 1960.

ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΜΑΣ ΦΙΛΟΙ

ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ


Επεισόδιο της σειράς εκπομπών του Γιώργου Παπαστεφάνου «Οι παλιοί μας φίλοι», που προβλήθηκε ανήμερα το Πάσχα του 1992. Η εκπομπή είναι αφιερωμένη τον Θόδωρο Παπαδόπουλο, τον Έλληνα βασιλιά του ταγκό και τον Απόστολο Χατζηχρήστο, τον σπουδαίο συνθέτη στο χώρο του ρεμπέτικου.

Τραγούδια του Θόδωρου Παπαδόπουλου και του Απόστολου Χατζηχρήστου, ερμηνεύουν οι: Τάνια Τσανακλίδου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Σοφία Βόσσου, Μπάμπης Γκολές, Γλυκερία, Μανώλης Λιδάκης, Κώστας Μακεδόνας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Χριστιάνα, Κώστας Γανωτής, Γιάννης Γερογιάννης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Ελένη Δήμου, Λάκης Παππάς. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται τα τραγούδια του Απόστολου Χατζηχρήστου «Ο καϊξής», «Σκληρή καρδιά», «Παραπονιάρικο», «Μάνα μου γιατί να με γεννήσεις», «Η μικρή του καμηλιέρη», «Μαρω», «Το μαγκαλάκι», «Βαγγελιώ δεν είσαι εντάξει», «Καρδιά παραπονιάρα», «Στης Αλβανίας τα βουνά», «Πεντάμορφη», «Καροτσέρη τράβα», «Ας μην ξημέρωνε ποτέ» και «Τι καϋμός, τι καϋμός», «Το τελευταίο ταγκό», «Χαμένη αγάπη», «Έλα να πάμε τσάρκα», «Αϊσέ», «Χαϊδω», «Τακου Τακου», «Βαγγελίτσα», «Η γυναίκα είναι ζημιά», «Μαριώ», «Ζαχαροπλάστης ήταν ο μπαμπάς σου», «Τι έχεις κι όλο κλαις», «Πλακιώτικη κιθάρα», «Το χαστούκι»  του Θ.Παπαδόπουλου αντίστοιχα.

Στις κωμικές παρλάτες που έγραψε ο Γιώργος Κρητικός συμμετέχουν οι ηθοποιοί Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Πέμη Ζούνη, Νένα Μεντή (ενσαρκώνοντας το ρεμπέτικο τραγούδι), Νατάσα Τσακαρισιάνου (ενσαρκώνοντας το ελαφρό  ευρωπαϊκό τραγούδι), Γιάννης Μάινος (στο ρόλο του κονφερασιέ). Μιλούν ακόμη στην εκπομπή οι Ευαγγελία Χατζηχρήστου και Καλλιόπη Χατζηχρήστου-Μπαρδή, κόρες του Απόστολου Χατζηχρήστου και ο γιος του Θοδωρή Παπαδόπουλου, Νίκος Παπαδόπουλος, οι οποίοι μοιράζονται τις αναμνήσεις τους από τους δύο δημιουργούς. Τέλος, στην εκπομπή  εμφανίζονται ο Γιώργος Μητσάκης, σε πλάνα μέσα από το εργοστάσιο της Columbia, καθώς και ο Αλέκος Σακελλάριος στην τελευταία τηλεοπτική του παρουσία.

 Έτος παραγωγής: 1992

Σενάριο: Γιώργος Παπαστεφάνου

Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS