Πίτερ Χολ – 11 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Πίτερ Χολ (Sir Peter Reginald Frederick Hall) γεννήθηκε το 1930 και υπήρξε από τους σημαντικότερους θεατρικούς σκηνοθέτες. Ξεκίνησε ως παραγωγός και ηθοποιός σε ερασιτεχνικές παραστάσεις στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μέχρι την αποφοίτησή του το 1953, όταν παρουσίασε και την πρώτη του επαγγελματική παράσταση στο Theatre Royal, Windsor και αμέσως μετά ως βοηθός σκηνοθέτη και σκηνοθέτης στο Arts Theatre, London (1954–56). Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία του ήταν οι παράστασεις με έργα του Σ. Μπέκετ, του Ζαν Ανούιγ και του Ευγένιου Ιονέσκο την περίοδο 1954-1956, ουσιαστικά συστήνοντας τους μεγάλους αυτούς θεατρικούς συγγραφείς στο βρετανικό κοινό, αλλά και η ίδρυση  του Royal Shakespeare Company (1960–68). Ακολούθησε μια σειρά θεατρικών, οπερετικών, κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών  οι οποίες του έδωσαν την φήμη ενός διεθνούς επιπέδου σκηνοθέτη. Ανέλαβε τη διεύθυνση του National Theatre (1973–88) διαδεχόμενος τον Λόρενς Ολίβιε στη θέση αυτή, ενώ ίδρυσε την Peter Hall Company (1998–2011) και το Rose Theatre Kingston το 2003. Ιδιαίτερα επιτυχημένες ήταν οι παραγωγές που σκηνοθέτησε ο Χολ σε έργα του Σαίξπηρ. Το 1977 χρίστηκε ιππότης. Το 2018 τα βραβεία Λόρενς Ολίβιε (Laurence Olivier Awards), αναγνωρίζοντας τα επιτεύγματα του χολ στο θεατρικό χώρο, έδωσε το όνομά του στο το βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη. Σε όλη του την καλλιτεχνική πορεία υποστήριζε με θέρμη την ανάγκη ενίσχυσης των τεχνών με δημόσια κονδύλια. Ο Πίτερ Χολ έφυγε από τη ζωή στις 11 Σεπτεμβρίου 2017.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο 5 ετών από το θάνατο του μεγάλου θεατρικού σκηνοθέτη, παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ – MAKE LOVE NOT WAR

(video)

Το πρώτο μέρος της εκπομπής Παρασκήνιο με τίτλο «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ MAKE LOVE NOT WAR – ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ – ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ», παραγωγής 1993, ταξιδεύει μέχρι το Λονδίνο για να καταγράψει τις πρόβες και την πρεμιέρα της παράστασης «Λυσιστράτη» του Πίτερ Χολ στο θέατρο Old Vic σε σκηνικά και κοστούμια του Διονύση Φωτόπουλου. Τόσο ο σκηνοθέτης, όσο και ηθοποιοί όπως η Τζεραλντίν Τζαίημς και ο Τζον Καίην, μιλούν για την ιδιαιτερότητα, τις ερμηνευτικές και σκηνοθετικές προκλήσεις του συγκεκριμένου έργου και τη συνεισφορά των σκηνικών και των μασκών στο συγκεκριμένο καλλιτεχνικό εγχείρημα, ενώ προβάλλονται αποσπάσματα από τις πρόβες, την προετοιμασία των σκηνικών και των κοστουμιών, την avant premiere του έργου στο Λονδίνο, πλάνα από την πόλη του Λονδίνου, το Εθνικό Θέατρο Λονδίνου, το Royal Festival Hall, την Βασιλική του Αγίου Παύλου, την περιοχή Waterloo και τον ομώνυμο σταθμό κοντά στον οποίο βρίσκεται και το θέατρο The Old Vic.

Ο Πίτερ Χολ μιλάει για το συγκεκριμένο έργο του Αριστοφάνη και την αδυναμία του να βρει μια καλή μετάφραση για να μπορέσει να το ανεβάσει και να το παρουσιάσει στο βρετανικό κοινό. Μιλάει για τη φιλία του με τον Δ. Φωτόπουλο και την φιλία με τον Κάρολο Κουν και εξηγεί πώς ξεκίνησαν να συζητούν το ενδεχόμενο να ανεβάσουν Αριστοφάνη καταλήγοντας σε αυτή τη συνεργασία. Εξηγεί τη χρήση της μάσκας στο αρχαίο ελληνικό δράμα, το ρόλο που εξυπηρετεί, την ουδέτερη φύση και τη λειτουργία της σε διαφορετικά έργα.

Η ηθοποιός Geraldine James μιλάει για τα ελληνικά έργα που παρουσιάστηκαν στην Βρετανία και τις δυσκολίες της Αριστοφανικής κωμωδίας να μεταφερθεί στην αγγλική γλώσσα, ενώ εξηγεί την ιδιαιτερότητα του έργου και την σύμβαση της μάσκας, την πρόκληση για τους ηθοποιούς να ερμηνεύσουν φορώντας τις μάσκες και αναφέρεται και στην επιτυχία των παραστάσεων στην αγγλική επαρχία.

Ο ηθοποιός John Kane μιλάει για την μεταφορά του κειμένου στην αγγλική γλώσσα, την φροντίδα που δόθηκε προκειμένου να μην το ελαφρύνει, να μην γίνει πιο αγγλικό και κομψό, όπως σημειώνει και ο ίδιος, μιας και ήθελαν κάτι πιο ωμό και τραχύ. Ο Kane μιλάει για το πώς οι μάσκες βοήθησαν στον καθορισμό των χαρακτήρων και πως βοηθούν τους ηθοποιούς ακόμα κι όταν επιβάλλουν κάποια στοιχεία στις ερμηνείες τους.

Η Vicki Hallam, βοηθός σκηνογράφος, μιλάει για τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται οι μάσκες, περιγράφει τα στάδια της κατασκευής και την αντίδραση των ηθοποιών.

Πλάνα από πρόβες, ασκήσεις ηθοποιών.

Σκηνοθεσία: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΟΥ

Κείμενα: ΡΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 20 Ιουλίου 1993

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS