Πόλυ Πάνου – 27 Σεπτεμβρίου 2013

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο της μεγάλης λαϊκής ερμηνεύτριας Πόλυς Πάνου, στις 27 Σεπτεμβρίου 2013. Η Πολυτίμη Κολιοπάνου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε το 1940 στην Αθήνα, αλλά πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Πάτρα. Από πολύ μικρή έδειξε την κλίση της στο τραγούδι. Σε ηλικία μόλις 10 ετών συμμετείχε σε διαγωνισμό ταλέντων, κατακτώντας το πρώτο βραβείο. Οι τοπικές εφημερίδες έκαναν τότε λόγο για «το παιδί θαύμα». Λίγο καιρό αργότερα την ανακαλύπτει στην Πάτρα ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Την παίρνει μαζί του στις εμφανίσεις του, ενώ τη συστήνει και στην δισκογραφική εταιρεία Columbia, όπου ηχογραφεί το 1952 το πρώτο της τραγούδι «Πήρα τη στράτα την κακιά», σε μουσική Γρηγόρη Μπιθικώτση και στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη. Ακολούθησε μια λαμπρή πορεία στο λαϊκό τραγούδι, κατά τη διάρκεια της οποίας συνεργάστηκε με μεγάλους συνθέτες, όπως οι: Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Απόστολος Καλδάρας, Μάρκος Βαμβακάρης, Μανώλης Χιώτης, Γιώργος Ζαμπέτας, Άκης Πάνου, Γιώργος Μητσάκης κ.ά. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΑΥΛΑΙΑ
(video)


Ο Γιώργος Κυβέλος υποδέχεται στην «Αυλαία» την Πόλυ Πάνου. Η μεγάλη λαϊκή ερμηνεύτρια μοιράζεται μαζί του στιγμές από τη ζωή και την καριέρα της, ενώ ερμηνεύει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της.

Η Πόλυ Πάνου θυμάται πως ξεκίνησε να τραγουδάει δίπλα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση ως παιδί θαύμα, ενώ αναφέρεται επίσης στις συνεργασίες της που ακολούθησαν με τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Μανώλη Χιώτη, τον Γιώργο Μητσάκη, τον Απόστολο Καλδάρα, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Μάρκο Βαμβακάρη και άλλους μεγάλους συνθέτες, αλλά και με δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, όπως ο Γιάννης Παλαιολόγος, ο Στέλιος Μακρυδάκης κ.ά. Μιλά ακόμη για το καθαρόαιμο λαϊκό τραγούδι, που υπηρέτησε στην πολύχρονη καριέρα της, θυμάται στιγμές από τις εμφανίσεις της σε νυχτερινά κέντρα, ενώ αναφέρεται και στη συνεργασία της με τον Σταύρο Ξαρχάκο στην παράσταση «Αμάν … Αμήν». Παράλληλα ερμηνεύει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, ανάμεσα τους τα τραγούδια: «Το πλοίο θα σαλπάρει», «Το σφάλμα», «Κούπα», «Δώδεκα Τσιγγάνες», «Μεσ’ την πολύ σκοτούρα μου», «Το φανταράκι», «Κάνε λιγάκι υπομονή», «Πάρε το δαχτυλίδι μου», «Εσένα δεν σου άξιζε αγάπη», «Αν μιλούσαν τα σύννεφα» κ.ά. Στην εκπομπή συμμετέχει ο συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιάννης Καραμπεσίνης, του οποίου έχει ερμηνεύσει τραγούδια.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Γιώργος Κυβέλος
Μουσικός σύμβουλος: Τάσος Φαληρέας
Σκηνοθεσία: Θάνος Χρυσοβέργης
Έτος παραγωγής: 1995

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS