Πρώτες εκλογές για Δήμους και Ευρωβουλή στη Μεταπολίτευση

Στο 1975 και στο 1981 μας «ταξιδεύει» το Αρχείο της ΕΡΤ, μέσα από δύο ταινίες Επικαίρων, με ρεπορτάζ για τις πρώτες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές της Μεταπολίτευσης, που διεξήχθησαν στις 30 Μαρτίου 1975 και για τις πρώτες ευρωεκλογές που έγιναν στην Ελλάδα, ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές, στις 18 Οκτωβρίου 1981. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει επίσης φωτογραφικό υλικό από τις δεύτερες ευρωεκλογές στην Ελλάδα, το 1984, από τη συλλογή του φωτορεπόρτερ Αριστοτέλη Σαρρηκώστα.

Δημοτικές και κοινοτικές εκλογές – 30 Μαρτίου 1975
(video)
Νέο

Στην ταινία των Επικαίρων καταγράφεται η εκλογική διαδικασία της 30ης Μαρτίου 1975. Παρακολουθούμε τους ψηφοφόρους που προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα, προκειμένου να ψηφίσουν για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Όπως και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον αρχηγό της Ένωσης Κέντρου – Νέες Δυνάμεις Γεώργιο Μαύρο, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου και τον Πρόεδρο της ΕΔΑ και εκπρόσωπο της Ενωμένης Αριστεράς Ηλίας Ηλιού να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα. Μετά τη δύση του ηλίου και την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, οι κάλπες αποσφραγίζονται και αρχίζει η διαλογή και η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς να σημειωθεί κανένα επεισόδιο, γεγονός που δεν έμεινε ασχολίαστο από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Κωστή Στεφανόπουλο. «Αυτό ακριβώς το γεγονός δείχνει πως τα πολιτικά ήθη των εκλογέων έχουν ανέλθει σε ιδανικό σημείο», τόνισε. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση έγιναν μετά από 11 χρόνια και ήταν οι πρώτες της Μεταπολίτευσης. Οι προηγούμενες διεξήχθησαν το 1964 και κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας (1967-1974) οι δήμαρχοι διορίζονταν από τη χούντα.

Βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές – 18 Οκτωβρίου 1981
(video)
Νέο

Στο ρεπορτάζ των Επικαίρων καταγράφεται η εκλογική διαδικασία των πρώτων ευρωεκλογών στην Ελλάδα, που διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές, στις 18 Οκτωβρίου 1981. Γίνεται, όμως, αναφορά και στην αντιπαράθεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, η οποία κορυφώθηκε την τελευταία εβδομάδα με τις κεντρικές συγκεντρώσεις και ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα. Παρακολουθούμε πλάνα από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Κόμματος των Προοδευτικών (Σπύρος Μαρκεζίνης), του ΚΚΕ Εσωτερικού (Λεωνίδας Κύρκος), της ΕΔΗΚ (Ιωάννης Ζίγδης), του ΚΚΕ (Χαρίλαος Φλωράκης), του ΚΟΔΗΣΟ – ΚΑΕ (Ιωάννης Πεσμαζόγλου, Αλέξανδρος Μπαλτατζής), του ΠΑΣΟΚ (Ανδρέας Παπανδρέου) και της Νέας Δημοκρατίας (Γεώργιος Ράλλης).

Την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 1981, άνοιξαν οι κάλπες για την ανάδειξη των 288 βουλευτών, των 12 βουλευτών Επικρατείας και των 24 Ευρωβουλευτών. Συνολικά 5.709.837 ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, στα 18.478 εκλογικά τμήματα της χώρας. Προβάλλονται επίσης πλάνα από την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, σε εκλογικό τμήμα της οδού Καπλανών στην Αθήνα, όπως και από το Κέντρο Τύπου, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των πρώτων αποτελεσμάτων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι ξένοι δημοσιογράφοι, που βρέθηκαν στην Ελλάδα για να καλύψουν τις διπλές εκλογές, τόνιζαν στους Έλληνες συναδέλφους τους ότι εντυπωσιάστηκαν από την ηρεμία και την ευπρέπεια της εκλογικής αναμέτρησης στη χώρα μας.

Παραγωγή: Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών

Δείτε ακόμα φωτογραφικό υλικό από τις δεύτερες ευρωεκλογές στην Ελλάδα, το 1984, από τη συλλογή του φωτορεπόρτερ Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, του Αρχείου της ΕΡΤ.

Επιμέλεια φωτογραφικού αρχείου: Αγγελική Σαπλαούρα

Δείτε περισσότερα στο https://www.ert-archives.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS