Το έργο «Ο άνθρωπος, το κτήνος και η αρετή» του Λουίτζι Πιραντέλλο, ένα από τα κλασικά έργα του ευρωπαϊκού δραματολογίου, αποτελεί μια μοναδική φάρσα του μεγάλου Ιταλού δραματουργού (1867-1936), βραβευμένου το 1934 με Νόμπελ Λογοτεχνίας. Μια κωμωδία, που βασίζεται σε μια σειρά από ιλαροτραγικά γεγονότα που δημιουργούν αδιέξοδα, πλεγμένα με ηθογραφικά στοιχεία της εποχής, και στο κέντρο ένα από τα βασικά θέματα του πιραντελλικού έργου- το ερώτημα για την υποκειμενικότητα της αλήθειας.
Το έργο, με ιστορική την παρουσίασή του από το Θέατρο Τέχνης και τον Κάρολο Κουν το 1943, παίχτηκε το 1975 από τον Θίασο Γιάννη Φέρτη-Ξένιας Καλογεροπούλου στο Θέατρο «Αθηνά». Η πρεμιέρα έγινε στις 7 Μαρτίου 1975. Η σκηνοθεσία της παράστασης ήταν του Κώστα Μπάκα, η μετάφραση του έργου του Παύλου Μάτεσι και τα σκηνικά-κοστούμια του Γιώργου Πάτσα. Στην παράσταση πρωταγωνιστούσαν ο Γιάννης Φέρτης (στο ρόλο του Paolino) και η Ξένια Καλογεροπούλου (στο ρόλο της κυρίας Perella), μαζί με τους ηθοποιούς Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Χρήστο Τσάγκα (Πλοίαρχος Perella), Σοφοκλή Πέππα (Τοτο), Δημήτρη Πιατά (Τζίλιο), Χρήστο Βαλαβανίδη, Γιώργο Μαρκόπουλο, Βάσο Ανδρονίδη, Ιωάννα Κορομπίλη.
Η υπόθεση του έργου διαδραματίζεται στην καθολική Ιταλία γύρω στα 1920. Ο σεβαστός Καθηγητής Paolino είναι ερωτευμένος με την μητέρα ενός μαθητή του, την κυρία Perella, σύζυγο του Πλοιάρχου Perella, ο οποίος λείπει για μήνες. Ο παράνομος αυτός έρωτας και οι συνέπειές του, μια απροσδόκητη εγκυμοσύνη, η επιστροφή του συζύγου και ένα σχέδιο για την κάλυψη των ενόχων, παρουσιάζεται σε μια φάρσα με χαρακτηριστικό το πιραντελλικό ύφος.
Μικρό τμήμα της παράστασης του 1975 του Θιάσου Φέρτη-Καλογεροπούλου καταγράφηκε με την τηλεοπτική κάμερα του ΕΙΡΤ, σαν σήμερα, στις 13 Μαρτίου 1975. Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει, μέσα από τις Συλλογές του τηλεοπτικού ειδησεογραφικού υλικού, το συγκεκριμένο απόσπασμα της παράστασης.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ
«Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΤΟ ΚΤΗΝΟΣ ΚΑΙ Η ΑΡΕΤΗ»
Απόσπασμα από τη θεατρική παράσταση «Ο άνθρωπος, το κτήνος και η αρετή» βασισμένη στο έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο (Luigi Pirandello) «L’ Uomo, La Bestia e La Virtu», που ανεβαίνει στο θέατρο «Αθηνά» από το θίασο Γ.Φέρτη-Ξ.Καλογεροπούλου (θεατρική περίοδος 1974-1975). Σκηνοθεσία: Κώστας Μπάκας, μετάφραση: Παύλος Μάτεσις, σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Πάτσας. Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Φέρτης, Ξένια Καλογεροπούλου. Ο Paolino και η κυρία Perella, προσπαθούν να καλύψουν την παράνομη σχέση τους, σχεδιάζοντας μια «πικάντικη» υποδοχή του Πλοιάρχου Perella από την σύζυγό του.
Το συγκεκριμένο τεκμήριο είναι ψηφιοποιημένο από το πρωτότυπο φιλμ 16mm.
Χρονολογία: 13/03/1975