“Οίκος Ευγηρίας” του Μανόλη Κορρέ από το Θέατρο της Δευτέρας – 28 Ιανουαρίου 1985

Ο Μανόλης Κορρές (γεν. 1922- θαν. 1998) εμφανίστηκε στο θέατρο το 1950. Για μεγάλο διάστημα ήταν πρόεδρος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Εθνικού Θεάτρου και από το 1976 ως το θάνατό του διετέλεσε διευθυντής του Θεατρικού Μουσείου, προωθώντας σημαντικά το έργο του. Για την προσφορά του στο Ελληνικό Θέατρο έχει τιμηθεί με το Βραβείο Ροντήρη.

Έργα του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά, ιταλικά, βουλγαρικά, φλαμανδικά («Οίκος ευγηρίας», «Tο διπλανό κρεβάτι», «Eπικίνδυνο παιχνίδι»). Συνδυάζοντας τη σάτιρα με τη συγκίνηση, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα απλή καθημερινή, ο Mανόλης Kορρές δημιουργούσε αληθινούς ήρωες και καταστάσεις αντλώντας από το διπλανό του περίγυρο.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει μέσα από την εκπομπή το «Θέατρο της Δευτέρας» την πιο γνωστή θεατρική του επιτυχία το «Οίκος Ευγηρίας» που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ στις 28 Ιανουαρίου 1985:

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ, του Μανόλη Κορρέ

Το έργο «Οίκος Ευγηρίας» του Μανόλη Κορρέ γράφτηκε το 1978 και ανέβηκε πρώτη φορά στη σκηνή από το Θίασο Αλώνι Σταμάτη Χονδρογιάννη, τη θεατρική περίοδο 1978-1979. Πρόκειται για μια καυστική κοινωνική σάτιρα απέναντι στις συνθήκες λειτουργίας των ιδρυμάτων ευγηρίας στην Ελλάδα που σκιαγραφεί την πραγματικότητα του μικρόκοσμου ενός γηροκομείου (με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων του) και σχολιάζει την αποτύπωση αυτής της πραγματικότητας απ’ την τηλεόραση, την παραπληροφόρηση των μέσων μαζικής επικοινωνίας αλλά και την αδιαφορία ή το συμφέρον της νέας γενιάς απέναντι στους γονείς. Μια παράσταση που προκαλεί γέλιο και δάκρυ αλλά γεμίζει τον θεατή και με αισιοδοξία βλέποντας πως η ελπίδα δεν πεθαίνει ούτε στην τρίτη ηλικία.

Την άνοιξη του 1984 το έργο παρουσιάστηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στην Κεντρική Σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Η παράσταση γυρίστηκε για την τηλεόραση και προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκπομπής «Θέατρο της Δευτέρας» στις 28 Ιανουαρίου του 1985, με την ίδια σχεδόν διανομή αυτής της παράστασης του ΚΒΘΕ, σε θεατρική σκηνοθεσία του Πάνου Παπαϊωάννου και τηλεσκηνοθεσία του Κώστα Κατσαρόπουλου.

Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Νίκος Βρεττός (ΤΣΙΛΙΑΣ), Στέλιος Καππάτος (ΜΟΥΡΤΟΣ), Γιώργος Κώτσος (ΛΟΥΠΑΣ), Μαρία Φωκά (ΝΑΚΑ), Ελεάνα Απέργη (ΚΑΤΙΝΑ), Πόπη Άλβα (ΕΥΑΝΘΙΑ), Καίτη Μητροπούλου (ΓΥΝΑΙΚΑ), Γιώργος Ντουμούζης (ΚΟΥΡΗΣ), Μάρθα Βούρτση, Γιώργος Νέζος, Νικηφόρος Νανέρης (ΝΙΚΟΣ), Ρέα Φορτούνα, Νίκος Κολοβός (ΚΟΣΜΑΣ), Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Μιράντα Σταθάτου, Μιράντα Οικονομίδου (ΣΟΦΗ), Δημήτρης Πανταζής

Σύμφωνα με τον συγγραφέα Μανόλη Κορρέ: Ο «Οίκος ευγηρίας» γράφτηκε με τίμιες προθέσεις: να σατιρίσει τις απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας αυτών των «ιδρυμάτων» με τα οποία είχε γεμίσει η χώρα μας και να σκιτσάρει το είδος πληροφόρησης που μας «σερβίρεται» από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπου η διαφήμιση περνά μέσα από ένα αθώο φαινομενικό ρεπορτάζ. Ένα τέτοιο «ρεπορτάζ» από την τηλεόραση της χούντας, στάθηκε το ερέθισμα να γράψει αυτό το έργο. Δεν πρόκειται ούτε για κοινωνικό δράμα, ούτε για φαρσοκωμωδία, ούτε για «μελό». Δεν υπάρχει ούτε «θέση» ούτε «δίδαγμα». Είναι ένα θεατρικό αντιρεπορτάζ, που υπογραμμίζει την τραγικότητα της αλήθειας με το γέλιο. (Πηγή: Ραδιοτηλεόραση, αρ. τεύχ. 780, 26 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου 1985)

Συγγραφέας: Μανόλης Κορρές
Θεατρική σκηνοθεσία: Πάνος Παπαϊωάννου
Τηλεοπτική σκηνοθεσία: Κώστας Κατσαρόπουλος
Σκηνικά – κοστούμια: Παύλος Μαντούδης
Μουσική επιμέλεια: Άκης Λυμούρης
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Αντωνιάδης

Διάρκεια: 02:10

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 28 Ιανουαρίου 1985

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS