“Το μινόρε της αυγής” – 14 Ιανουαρίου 1983

Πριν από ακριβώς 40 χρόνια, στις 14 Ιανουαρίου 1983, έκανε πρεμιέρα από την τηλεόραση της ΕΡΤ η θρυλική πλέον σειρά της δημόσιας τηλεόρασης ”Το Μινόρε της Αυγής”. Τόσο ο τίτλος όσο και η γνωστή μελωδία που ντύνει μουσικά τους τίτλους της σειράς προέρχονται από το τραγούδι του 1936 με στίχους του Μίνωα Μάτσα και μουσική του Σπύρου Περιστέρη. ”Το Μινόρε της Αυγής” που αγαπήθηκε όσο λίγες σειρές, παρακολουθεί πτυχές από τη ζωή των λαϊκών μουσικών που απαρτίζουν μια ρεμπέτικη κομπανία κατά τις δεκαετίες 1930-1960. Ειδικότερα, ο Αντώνης Ζάγκουρας (Αντώνης Καφετζόπουλος) είναι ένας νεαρός ρεμπέτης, που φτάνει από τη Σύρο στην Αθήνα, αναζητώντας την τύχη του. Γίνεται μέλος μιας ρεμπέτικης κομπανίας και ακολουθεί μια συναρπαστική διαδρομή γεμάτη έρωτες, επιτυχίες, αλλά και πολλές απογοητεύσεις, μέχρι που κερδίζει την κοινωνική και καλλιτεχνική καταξίωση.

Την σκηνοθεσία της σειράς που ολοκληρώθηκε σε δύο κύκλους των 14 και 13 επεισοδίων αντίστοιχα, υπογράφει ο Φώτης Μεσθεναίος ενώ για το το σενάριο συνεργάστηκαν ο Φώτης Μεσθεναίος, ο Βαγγέλης Γκούφας, ο Βασίλης Κωσταράς, ο Θανάσης Καστής και ο Φώτης Περδικόπουλος. Πολλοί και σημαντικοί ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στο «Μινόρε της Αυγής» όπως ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Ηλίας Λογοθέτης, ο Τίμος Περλέγκας, ο Γιάννης Ζαβραδινός, η Ντίνα Κώνστα, η Ρίκα Βαγιάνη, η Χρυσούλα Διαβάτη, ο Φίλιππος Σοφιανός, η Θέμις Μπαζάκα, κ.ά.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από την πρώτη προβολή της σειράς παρουσιάζει ένα επεισόδιο από την εκπομπή «Το σήριαλ των σήριαλ» παραγωγής 1991, το οποίο είναι αφιερωμένο στο «Μινόρε της Αυγής».

ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΩΝ ΣΗΡΙΑΛ
ΤΟ ΜΙΝΟΡΕ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ

«Το σήριαλ των σήριαλ» είναι η πρώτη εκπομπή που κάνει αναδρομή στα ελληνικά σίριαλ της δημόσιας τηλεόρασης από το 1970 έως αρχές δεκαετίας ’90, με αποσπάσματα επεισοδίων από εμβληματικές σειρές που άφησαν εποχή, σε επιμέλεια-παρουσίαση της δημοσιογράφου Ρένας Θεολογίδου.

Το εικοστό όγδοο επεισόδιο της εκπομπής είναι αφιερωμένο στην σειρά ”Το Μινόρε της Αυγής” που παίχτηκε στην ΕΡΤ τα έτη 1983-84 ήταν μια σειρά που για πρώτη φορά έφερνε στο προσκήνιο τους -έως τότε θεωρούμενους ως περιθωριακούς- ρεμπέτες και το ρεμπέτικο τραγούδι και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές και εμπορικές τηλεοπτικές επιτυχίες της ΕΡΤ.

Στην διάρκεια της εκπομπής, ο ηθοποιός Τίμος Περλέγκας αναφέρεται στον ενθουσιασμό και την συγκίνηση με την οποία αντιμετώπισαν οι δημιουργοί της σειράς το θέμα της. Ακόμη περιγράφει το ανθρώπινό στοιχείο και την δουλειά του σκηνοθέτη, Φώτη Μεσθεναίου. Επιπλέον, στην εκπομπή είναι καλεσμένος και ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός που μιλά για τον ρόλο που ενσάρκωσε, για τα ρεμπέτικα τραγούδια και για τον τρόπο με τον οποίο γράφτηκε το σενάριο της σειράς.

Κατά την διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα της σειράς.

Η σειρά ολοκληρώθηκε σε 27 επεισόδια, τα οποία είναι διαθέσιμα στο ERTFLIX.

Έτος παραγωγής: 1991
Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Ρένα Θεολογίδου
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Κούρτης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS