Ραλλού Μάνου – 30 χρόνια από τον θάνατό της

Για τα 30 χρόνια από τον θάνατο της κορυφαίας Ελληνίδας χορογράφου Ραλλούς Μάνου, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 15 Οκτωβρίου 1988, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΡΑΛΛΟΥ ΜΑΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΟΡΟΔΡΑΜΑ

Νέο

Το επεισόδιο αυτό σκιαγραφεί το πορτρέτο και την καλλιτεχνική πορεία της χορεύτριας και χορογράφου Ραλλούς Μάνου, ιδρύτριας του «Ελληνικού Χοροδράματος» (1951), μέσα από παλαιότερες συνεντεύξεις της, αλλά και τις μαρτυρίες συναδέλφων και συνεργατών της. Γίνεται μια σύντομη βιογραφική αναφορά στην καταγωγή και ειδικότερα στις σπουδές της Ραλλούς Μάνου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα προβάλλονται φωτογραφίες από την παιδική της ηλικία. Συνεργάτες και συνάδελφοι της Ραλλούς Μάνου όπως, ο χορογράφος Ανδρέας Πέρης και η Αλίκη Παπαληγούρα μιλούν για τη μαθητεία της στη σχολή της Κούλας Πράτσικα και αργότερα την ενασχόλησή της με τη διδασκαλία χορού εκεί. Γίνεται επίσης αναφορά στην φοίτηση της Ραλλούς Μάνου στη σχολή της Μάρθας Γκράχαμ στη Νέα Υόρκη.

Η αφήγηση συνεχίζει με την ίδρυση του Ελληνικού Χοροδράματος το 1951. Παρουσιάζονται αναλυτικά οι παραστάσεις που σχεδίασε και παρουσίασε η Ραλλού Μάνου σε συνεργασία με σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής όπως οι: Μάνος Χατζιδάκις, Σπύρος Βασιλείου, Γιάννης Μόραλης, Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Ξενάκης και Γιώργος Κουρουπός. Παρεμβάλλονται πλάνα από αποσπάσματα των παραστάσεων Μαρσύας, Το καταραμένο φίδι, Έξι λαϊκές ζωγραφιές, Φθινοπωρινή γη, Μορφές μιας γυναίκας, Ερημιά, Μήδεια, Πιθοπρακτά, Ορέστης και Οιδίποδας άνθρωπος. Η κόρη της, Σοφία Μυλωνά, μιλάει για το έργο και τη σημασία του Ελληνικού χοροδράματος της Ραλλούς Μάνου, αλλά και ο ιστορικός και κριτικός χορού, Ανδρέας Ρικάκης, εξηγεί την ευχάριστη έκπληξη που προκάλεσε η συμβολή της αυτή στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας και επιμένει στη σημασία της συνεργασίας όλων των διακεκριμένων καλλιτεχνών που βοήθησαν και πλαισίωσαν το έργο της.

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου παρουσιάζονται αποσπάσματα από παλαιότερη συνέντευξη της Ραλλούς Μάνου, αλλά και καλλιτεχνών όπως ο Γιάννης Μόραλης, ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας και ο Σπύρος Βασιλείου. Επίσης προβάλλονται αποσπάσματα από παλαιότερες και σύγχρονες παραστάσεις των έργων της, αλλά και από πρόβες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το απόσπασμα ερασιτεχνικής λήψης από το χορόδραμα Το τραγούδι του νεκρού αδελφού βασισμένο στο ομώνυμο μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας

Έτος παραγωγής: 2006

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS