Ροζίτα Σώκου – 14 Δεκεμβρίου 2021

Ένας χρόνος συμπληρώνεται φέτος από το θάνατο της Ρόζιτας Σώκου, στις 14 Δεκεμβρίου 2021. Η δημοσιογράφος, τεχνοκριτικός, συγγραφέας και μεταφράστρια, γεννήθηκε το 1923 στην Πλάκα. Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό, στη Σχολή Καλών Τεχνών, στη Δραματική Σχολή του Βασίλη Ρώτα και Λογοτεχνία στην Οξφόρδη. Άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την κινηματογραφική κριτική το 1947, συνεργάστηκε με πολλές μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ στην πολύχρονη πορεία της είχε την ευκαιρία να γνωρίσει μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της τέχνης του 20ου αιώνα. Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μέσα από την εκπομπή της ΕΡΤ «Να η ευκαιρία» (1977-1983), της οποίας ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει τη συνέντευξη που παραχώρησε το 2006 στην εκπομπή:

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΝΑ ΑΡΩΝΗ
ΡΟΖΙΤΑ ΣΩΚΟΥ
(video)


Η Ροζίτα Σώκου μιλά στη Λένα Αρώνη για τις σπουδές και την επαγγελματική της διαδρομή, τονίζοντας: «Ποτέ δεν έκανα όνειρα. Άφηνα όλα τα πράγματα να συμβούν τυχαία στη ζωή μου». Αποκαλύπτει ότι ήταν ο παππούς της αυτός που την έκανε να αγαπήσει τον κινηματογράφο και το θέατρο, όπως επίσης ότι της αρέσει πολύ η ποίηση, ενώ το μόνο πράγμα που δεν κατάλαβε ποτέ της ήταν η μουσική. Μιλά ακόμη για τη γνωριμία της με τον Ρώσο χορευτή και χορογράφο Ρούντολφ Νουρέγιεφ το 1981 στο Ηρώδειο, η οποία εξελίχθηκε σε φιλία και αναπολεί τα Χριστούγεννα που περνούσαν μαζί, όπως και για τη φιλία της με τον Μάριο Φραγκούλη και το βιβλίο που έγραψε «Ο Μάριος κι εγώ».

Η Ροζίτα Σώκου εξηγεί επίσης γιατί δεν είναι καλλιτέχνης: «Υπάρχουν  άνθρωποι της σκηνής και υπάρχουν άνθρωποι της πλατείας. Εγώ είμαι στην πλατεία». Αναφέρεται ακόμη στην εκπομπή «Να η ευκαιρία», όπου ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής, στην εικόνα της  σημερινής τηλεόρασης, στην ευθύνη των τηλεθεατών και στον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται και ζουν οι σταρ στις μέρες μας. Τέλος μιλά για τη σχέση της με το χρόνο και το φόβο, τονίζοντας: «Δεν έχω φαντασία άρα δεν φοβάμαι. Μόνο οι άνθρωποι που έχουν φαντασία αισθάνονται τι θα πει φόβος». Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται ένα απόσπασμα από την εκπομπή «Να η ευκαιρία», καθώς και φωτογραφικό υλικό από την πολύχρονη πορεία της.

Παρουσίαση: Μαίρη Αρώνη
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κωνσταντάτος
Έτος παραγωγής: 2006

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS