Σαπφώ Νοταρά – 11 Ιουνίου 1985

Στις 11 Ιουνίου 1985 έφυγε από τη ζωή η Σαπφώ Νοταρά. Η ηθοποιός με την επιβλητική φωνή και το σπάνιο υποκριτικό ταλέντο γεννήθηκε το 1910 και το πραγματικό της επίθετο ήταν Χανδάνου. Αμέσως μετά την αποφοίτηση της από την Βιομηχανική Σχολή εργάστηκε σε τράπεζα, από όπου παραιτήθηκε για να γίνει ηθοποιός. Συνέχισε με σπουδές στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Στην πολύχρονη πορεία της συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους, όπως: Εθνικού Θεάτρου, ΚΘΒΕ, Νέζερ, κυρίας Κατερίνας, Λαμπέτη-Παπά-Χορν, Αλέξη Δαμιανού, Μίμη Φωτόπουλου, Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ κ.ά. Παράλληλα εμφανίστηκε και σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, ανάμεσα τους οι:  «Κυριακάτικο Ξύπνημα», «Συνοικία το όνειρο», «Η χαρτοπαίχτρα», «Δημήτρη μου, Δημήτρη μου», «Αχ! αυτή η γυναίκα μου». Το κοινό, όμως, αγάπησε τη Σαπφώ Νοταράς και μέσα από τις ραδιοφωνικές σειρές: «Το ημερολόγιο ενός θυρωρού», «Η κυρία Κυριακή» και «Ο Καλά Καλά και η Αλλά Αλλά», ενώ ξεχωριστές ήταν οι ερμηνείες της στις παραστάσεις «Τρωάδες», σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσαρούχη (1977), «Φιλουμένα Μαρτουράνο», δίπλα στην Έλλη Λαμπέτη (1978) και «Πορνογραφία», του Μάνου Χατζιδάκι (1982), που ήταν και η τελευταία της εμφάνιση στο θέατρο. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

Τ’ ΑΣΤΕΡΙΑ ΛΑΜΠΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΣΑΠΦΩ ΝΟΤΑΡΑ
(video)

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Τ’ αστέρια λάμπουν για πάντα» είναι αφιερωμένο στην ηθοποιό Σαπφώ Νοταρά. Συνεργάτες και συνάδελφοί της μιλούν για το ταλέντο και την προσωπικότητα της και θυμούνται στιγμές που πέρασαν μαζί της, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Γίνεται αναφορά στην ιδιαιτερότητα της φωνής της, στη συνεργασία της με τον Γιάννη Τσαρούχη στις «Τρωάδες», στη συμμετοχή της στην μουσική παράσταση του Μάνου Χατζιδάκι «Πορνογραφία», αλλά και στις ραδιοφωνικές σειρές μέσα από την οποίες την αγάπησε ο κόσμος «Το ημερολόγιο ενός θυρωρού», σε κείμενα του Κώστα Πρετεντέρη, «Η κυρία Κυριακή» και «Ο Καλά Καλά και η Αλλά Αλλά», σε κείμενα Κώστα Π. Παναγιωτόπουλου και «Σύγχρονη γυναίκα», «Πικρή μικρή μου αγάπη» και «Ο Φανφαρώνος».

Για τη Σαπφώ Νοταρά μιλούν ο συγγραφέας Γιώργος Χρονάς, ο σκηνοθέτης Νίκος Αβραμέας, η ηθοποιός Αλίκη Γεωρούλη, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Κώστας Π. Παναγιωτόπουλος (Bar Bar), ο σκηνοθέτης Κώστας Καραγιάννης και ο ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας. Η εκπομπή περιλαμβάνει επίσης αποσπάσματα από ελληνικές ταινίες, στις οποίες ξεχώρισε η Σαπφώ Νοταρά, φωτογραφίες από την καλλιτεχνική της πορεία και ηχητικό υλικό από την ραδιοφωνική σειρά «Η κυρία Κυριακή». Τέλος, προβάλλεται ένα απόσπασμα από την ταινία του Δημήτρη Βερνίκου «Γιάννης Τσαρούχης-Σπουδή για Πορτραίτο», στο οποίο η Σαπφώ Νοταρά κάνει πρόβα με τον Γιάννη Τσαρούχη για την παράσταση «Τρωάδες».

Παρουσίαση: Αλέκος Σακελλάριος, Πάνος Κατέρης
Ιστορικός σύμβουλος: Φρίξος Ηλιάδης
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ροζίτα Σώκου
Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας
Έτος παραγωγής: 1990

Δείτε περισσότερα: https://archive.ert.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS