Σαπφώ Νοταρά – 11 Ιουνίου 1985

Πριν από 35 χρόνια, στις 11 Ιουνίου 1985, έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Σαπφώ Νοταρά. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ
ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ, ΣΑΠΦΩ ΝΟΤΑΡΑ
(video)

Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στη ζωή και την καλλιτεχνική διαδρομή της ηθοποιού, που ξεχώρισε με το ταλέντο και την επιβλητική φωνή της στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Για τη Σαπφώ Νοταρά μιλούν στον Δαυίδ Ναχμία ο Κώστας Π. Παναγιωτόπουλος (BAR-BAR), ο Γιώργος Μανιώτης, ο Σπύρος Μπιμπίλας, η Αλίκη Γεωργούλη και ο Απόστολος Σουγκλάκος, που συνεργάστηκαν μαζί της και την έζησαν από κοντά.

Αφηγούνται με συγκίνηση στιγμές από τη συνεργασία τους, αναπολούν αστεία περιστατικά, επαινούν την επιβλητική της παρουσία στον κινηματογραφικό και θεατρικό χώρο. Επίσης, περιγράφουν άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας της, το σπάνιο ταπεραμέντο της, την έντονη μοναχικότητα και μοναδικότητα της ερμηνείας της. Οι ρόλοι της ήταν χαρακτηριστικοί και αποτέλεσαν πρότυπο για τους νεότερους ηθοποιούς. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους λόγους που δεν αναγνωρίστηκαν οι υποκριτικές της ικανότητες, αλλά και στο πικρό και άδοξο τέλος της. «Ήταν ένας άνθρωπος πολύ υποψιασμένος. Είχε κατορθώσει να κρατήσει τον εαυτό της ακέραιο, μέσα στο διάβα της ζωής, χωρίς να την επηρεάσουν οι διάφορες συνθήκες, χωρίς να φθαρεί. Ήταν πολύ απομονωμένη, αλλά συγχρόνως, επειδή έπρεπε να επιζεί κατά κάποιο τρόπο, συμμετείχε σε αυτά που γίνονταν γύρω της, αλλά τόσο ώστε να εξασφαλίζει κάποιες συνθήκες ζωής, τίποτα παραπάνω», τονίζει ο Γιώργος Μανιώτης.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από επιτυχημένες ταινίες της, που αγαπήθηκαν από το ευρύ κοινό και έγραψαν τη δική τους ιστορία, όπως κι ένα απόσπασμα από την ταινία του Δ. Βερνίκου «Σπουδή για πορτραίτο», στο οποίο βλέπουμε τη Σαπφώ Νοταρά με τον Γιάννη Τσαρούχη, ενώ την ακούμε να διαβάζει Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Στάθης Πλώτας
Έτος παραγωγής: 2003
Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS