Σεπτεμβριανά 1955

64 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την 6η Σεπτεμβρίου 1955 και τα  γεγονότα που έμειναν στην ιστορία ως «Σεπτεμβριανά»– τα βίαια επεισόδια εναντίον της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη. Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας την επέτειο αυτή, παρουσιάζει την ψηφιοποιημένη εκπομπή από την σειρά «Μαρτυρίες» του Γιώργου Πετρίτση, παραγωγής 1991:

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1955

Νέο

Μέσα από τις μαρτυρίες των Κωνσταντινοπολιτών  Δ.Καλουμένου, δημοσιογράφου και φωτογράφου του Πατριαρχείου και Φ.Ιωαννίδη, ιατρού, τότε νεαρού μαθητή, αλλά και του δημοσιογράφου-ανταποκριτή της εφημερίδας «Έθνος» Γ.Καράγιωργα, περιγράφονται τα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολη τη νύχτα της 6ης  – 7ης  Σεπτεμβρίου 1955 εναντίον της ελληνικής κοινότητας από οργανωμένες τουρκικές ομάδες.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, λόγος γίνεται για την ακμάζουσα ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης  και το κλίμα που επικρατούσε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στα προγενέστερα χρόνια, αλλά και για την καλλιέργεια ενός ανθελληνικού πνεύματος στην τουρκική κοινή γνώμη. Σχολιάζεται ο ρόλος του τουρκικού κράτους και του Προέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης  Μεντερές. Περιγράφεται αναλυτικά το ξέσπασμα των βίαιων επιθέσεων, πώς η έκρηξη ενός αυτοσχέδιου μηχανισμού στο πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, όπου και στεγάζεται το τουρκικό προξενείο, διαστρεβλώθηκε από τον τουρκικό τύπο και αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη των αιματηρών επεισοδίων. Οι ομιλητές μεταφέρουν μέσα από τις μαρτυρίες τους τις τραυματικές τους εμπειρίες από τα γεγονότα-τους βανδαλισμούς και λεηλασίες των ελληνικών καταστημάτων, εστιατορίων, επιχειρήσεων, τους πυρπολισμούς και λεηλασίες των ελληνικών εκκλησιών, τις καταστροφές σε νεκροταφεία και σπίτια Ελλήνων, αλλά και τις βιαιοπραγίες εναντίον μελών της ελληνικής κοινότητας, τους βιασμούς, τραυματισμούς, αλλά και θανάτους 10 Ελλήνων.

Οι μαρτυρίες συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το βιβλίο του Δ.Καλουμένου «Η σταύρωση του χριστιανισμού», δημοσιεύματα τύπου, ενώ παρεμβάλλεται αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό από την Κωνσταντινούπολη, καθώς και πλάνα από την καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS