Σοφία Βέμπο – 11 Μαρτίου 1978

Συμπληρώνονται σήμερα 45 χρόνια από το θάνατο της Σοφίας Βέμπο που έφυγε από τη ζωή στις 11 Μαρτίου 1978. Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει επεισόδιο της σειράς «Εκπομπές που αγάπησα», αφιερωμένο στην σπουδαία ερμηνεύτρια και ηθοποιό που χαρακτηρίστηκε ως «Τραγουδίστρια της νίκης» για τη σπουδαία συμβολή της στην εμψύχωση των Ελλήνων στρατιωτών κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940, μέσα από τα  σατιρικά και πολεμικά  τραγούδια που ερμήνευε.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ

ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ

(video)

Οι «Εκπομπές που αγάπησα» ήταν σειρά στην οποία ο δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση, παρουσίαζε μια ανθολογία από τις παλαιότερες εκπομπές του. Το συγκεκριμένο επεισόδιο ήταν είναι αφιερωμένο στην Σοφία Βέμπο,  μέσα από την αξιοποίηση της παλαιότερης συνέντευξης που είχε δώσει στο Γερμανό στα πλαίσια της σειράς «Πορτραίτο της Πέμπτης» που είχε προβληθεί  δύο χρόνια πριν από το θάνατό της, το 1976.

Η τραγουδίστρια, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έλαβε χώρα στο σπίτι της τον Οκτώβριο του 1976, μιλάει για την καριέρα της και για γεγονότα της ελληνικής ιστορίας . Για τη σπουδαία καλλιτέχνη μιλά  ο σύντροφός της Μίμης Τραϊφόρος ενώ  πολεμιστές της Μέσης Ανατολής  μιλούν για τη συμβολή της Βέμπο στην εμψύχωση των στρατευμάτων μέσα από τις παραστάσεις της στο μέτωπο. Τέλος, η Βέμπο ερμηνεύει, μαζί με μια ομάδα μαθητών  τα τραγούδια της «Στον πόλεμο βγαίνει ο Ιταλός», «Χωριάτα» και «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του» .

Η εκπομπή εμπλουτίζεται με αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό από τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940, την απελευθέρωση της Αθήνας το 1944, φωτογραφίες του θιάσου της Βέμπο, καθώς και φωτογραφίες από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Παρουσίαση: Φρέντυ Γερμανός

Σκηνοθετική επιμέλεια: Στέλιος Ράλλης

Μουσική Τίτλων: Λουκιανός Κηλαηδόνης

Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Κατωτάκη

Παραγωγή: 1993

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS