Σωτήρης Μουστάκας – 4 Ιουνίου 2007

Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από το θάνατο του Σωτήρη Μουστάκα, στις 4 Ιουνίου 2007. Ο γνωστός ηθοποιός γεννήθηκε το 1940 στην Κύπρο και παρόλο που έκανε μουσικές σπουδές, το όνειρο του πάντα ήταν να γίνει ηθοποιός. Στα 15 του μόλις χρόνια συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, συνελήφθη από τους Άγγλους και φυλακίστηκε για εφτά μήνες. Όταν αφέθηκε ελεύθερος ήρθε στην Αθήνα και σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ήταν σπουδαστής ακόμη όταν έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο, με ένα μικρό ρόλο, στην παράσταση «Χαραυγή», ενώ την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση έκανε με τον θίασο της Κάκιας Αναλυτή και του Κώστα Ρηγόπουλου στο έργο «Μια πόρτα δραχμές πεντακόσιες». Ακολούθησαν πολλές παραστάσεις και συνεργασίες και βραβεύτηκε για την προσφορά του στην επιθεώρηση. Το ξεκίνημα του στον κινηματογράφο, όπου επίσης γνώρισε μεγάλη επιτυχία, έγινε με την ταινία «Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη και στην τηλεόραση με τη σειρά «Ο κύριος συνήγορος». Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα επεισόδιο από τη σειρά:

ΤΑ ΠΑΛΙΟΠΑΙΔΑ Τ’ ΑΤΙΘΑΣΑ
ΤΟ ΚΑΝΟΝΑΚΙ
(video)

H κωμική σειρά, κοινωνικού περιεχομένου, βασίζεται στο συγγραφικό έργο του Νίκου Τσιφόρου. Πρόκειται για ευθυμογραφήματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» από τον Σεπτέμβριο του 1967 έως τον Μάιο του 1969 και έπειτα κυκλοφόρησαν ως διήγημα από τις εκδόσεις «Ερμής». Η σειρά, που αρχικά ήταν γνωστή και με τον τίτλο «Η Ώρα της Κωμωδίας», προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1980. Ενώ ο αρχικός της προγραμματισμός ήταν για έξι επεισόδια, τελικά ολοκληρώθηκε σε δύο κύκλους και συνολικά 40 ημίωρα αυτοτελή επεισόδια, που παρουσιάζουν διάφορους χαρακτήρες από την καθημερινή ζωή της παλιάς Αθήνας και ιδιαίτερα του κοινωνικού ή ταξικού περιθωρίου της πόλης.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, που έχει τον τίτλο «Το κανονάκι», ο Σωτήρης Μουστάκας υποδύεται τον Πορφύριο το μάγο, ο οποίος πολιορκεί το Μαρικάκι, που έχει προίκα μονοκατοικία στον Άγιο Σώστη και μετρητά. Υπάρχει όμως κι άλλος ενδιαφερόμενος, ο Στάμος, ο οποίος ως δημόσιος υπάλληλος με μισθό τρεις κι εξήντα δεν έχει και πολλές ελπίδες. Το Μαρικάκι έχει θαμπωθεί από τον καλλιτέχνη κι ονειρεύεται ότι θα ζήσει μαζί του τη μεγάλη ζωή. Κι ενώ ο Στάμος πίνει μόνος του στην ταβέρνα και κλαίει τον πόνο του, ένα παλιόπαιδο κι ατίθασο, ο Σταύρος, αποφασίζει να καταστρέψει το κόλπο του Πορφύριου με το κανονάκι και να τον βγάλει μια για πάντα από τη ζωή της Μαρίκας…

Σενάριο: Αντρέας Τσιλιφώνης
Σκηνοθεσία: Τάκης Χριστόπουλος
Παίζουν: Σωτήρης Μουστάκας, Μαρία Μπονέλου, Ανδρέας Φιλιππίδης, Θανάσης Παπαδόπουλος, Πάνος Κορκοτάς
Αφήγηση: Μίμη Φωτόπουλος
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 18/4/1980

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS