Σπεράντζα Βρανά- 29 Σεπτεμβρίου 2009

Σαν σήμερα, στις 29 Σεπτεμβρίου του 2009 έφυγε από τη ζωή η δημοφιλής ηθοποιός και συγγραφέας Σπεράντζα Βρανά (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ελπίδας Χωματιανού). Το Αρχείο της ΕΡΤ  παρουσιάζει επεισόδιο της σειράς «Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα», παραγωγής 1980, στο οποίο συμπρωταγωνιστεί η Βρανά μαζί με τον Φαίδωνα Γεωργίτση.

ΤΑ ΠΑΛΙΟΠΑΙΔΑ Τ’ ΑΤΙΘΑΣΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΠΡΟΙΚΑ

ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΒΡΑΝΑ

(video) (ανοίγει σε μία νέα καρτέλα)

«Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα»  είναι κωμική σειρά κοινωνικού περιεχομένου που βασίζεται στο συγγραφικό έργο του Νίκου Τσιφόρου.  Πρόκειται για ευθυμογραφήματα που δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο περιοδικό Ταχυδρόμος από τον Σεπτέμβριο του 1967 έως τον Μάιο του 1969 και έπειτα κυκλοφόρησαν ως διήγημα από τις εκδόσεις Ερμής. Η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1980 ενώ ήταν αρχικά γνωστή και με τον τίτλο: Η Ώρα της Κωμωδίας. Πρόκειται για αυτοτελή επεισόδια που παρουσιάζουν διάφορους χαρακτήρες από την καθημερινή ζωή της παλιάς Αθήνας και ιδιαίτερα του υποκόσμου και του κοινωνικού ή ταξικού περιθωρίου της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί πως στους διαλόγους της σειράς διατηρούνται  λέξεις ή φράσεις της εποχής που σπάνια χρησιμοποιούνται πλέον και έχουν διασωθεί μέσα από το έργο του Τσιφόρου,όπως για παράδειγμα το «τεμπεσίρι» (δάνειο από το τουρκικό tebeşir που σημαίνει «κιμωλία») που ακούγεται στο τέλος του παρόντος επεισοδίου από τον αφηγητή Μίμη Φωτόπουλο.

 

Το πρόγραμμα της Παρασκευής 7/3/1980 στη Ραδιοτηλεόραση της εποχής.

Η παρουσίαση της εκπομπής στο τεύχος 525 της Ραδιοτηλεόρασης.

 

Η «Ιστορία με προίκα» είναι το δεύτερο κατά σειρά επεισόδιο της σειράς. Κεντρική ηρωίδα η κυρία Κυριακούλα την οποία υποδύεται η Βρανά. Η Κυριακούλα διατηρεί το ζαχαροπλαστείο- γαλακτοπωλείο «Η Άβυσσος» ενώ παράλληλα έχει κρυφή ερωτική σχέση με τον σερβιτόρο Κυριάκο, τον οποίο υποδύεται ο Φαίδων Γεωργίτσης. Όταν η Κυριακούλα συνειδητοποιεί πως η Φρόσω (Μίρκα Καλατζοπούλου) ενδιαφέρεται για τον Κυριάκο, τον παρακινεί να την πλησιάσει με σκοπό να εκμεταλλευτούν την μεγάλη περιουσία της. Τα πράγματα όμως δε θα εξελιχθούν τόσο καλά για την Κυριακούλα.

Στο επεισόδιο εμφανίζονται ακόμη σημαντικοί ηθοποιοί: Η Ταϋγέτη, ο Τάσος Μασμανίδης, η Καίτη Φούτση και η Μίρκα Καλατζοπούλου στην πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση.

 

 

Σκηνοθεσία: Τάκης Χριστόπουλος

Σενάριο: Ανδρέας Τσιλιφώνης

Τηλεσκηνοθεσία: Μεγακλής Βιντιάδης

Συγγραφέας πρωτοτύπου: Νίκος Τσιφόρος

Αφήγηση: Μίμης Φωτόπουλος

Διεύθυνση φωτογραφίας: Περικλής Κόκκινος

Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 07/03/1980

Δείτε περισσότερα: archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS