Σπύρος Πλασκοβίτης – 7 Οκτωβρίου 2000

Στις 7 Οκτωβρίου 2019 συμπληρώνονται 19 χρόνια από τον θάνατο του δικαστικού λειτουργού και συγγραφέα Σπύρου Πλασκοβίτη, του οποίου το έργο κατέχει ξεχωριστή θέση στα ελληνικά γράμματα. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της εκπομπής «Μονόγραμμα» ο συγγραφέας και δικαστικός Σπύρος Πλασκοβίτης αφηγείται τη ζωή και το έργο του. Αναφέρεται στη γενέτειρά του την Κέρκυρα όπου μεγάλωσε και στο οικογενειακό του περιβάλλον. Περιγράφει τα μαθητικά του χρόνια, την εγκατάστασή του στην Αθήνα όπου φοιτά στη Νομική Σχολή (1935-1939), και την πρώτη του εργασία ως γραφέας β΄ στο Υπουργείο Συγκοινωνιών. Θυμάται την προσωπική του γνωριμία με τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, τις δημοσιεύσεις του στο περιοδικό «Διάπλασις των Παίδων» και τα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα.

Ο διορισμός του Σπύρου Πλασκοβίτη, το 1951, ως εισηγητή πρωτοδίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σηματοδοτεί την αρχή της δικαστικής του σταδιοδρομίας μέχρι το 1977 οπότε και παραιτείται. Μεγάλο μέρος της αφήγησης του Πλασκοβίτη αφορά στην αντιδικτατορική του δράση την περίοδο της επταετίας, τη συμμετοχή του στην οργάνωση «Δημοκρατική Άμυνα», τη σύλληψή του, τον εκτοπισμό του στη νήσο Κάσο και την κράτησή του στις φυλακές της Αίγινας το 1969. Ο φακός της κάμερας τον ακολουθεί στο κτίριο των φυλακών της Αίγινας, που επισκέπτεται 15 χρόνια μετά, και συγκινημένος ανακαλεί στην μνήμη του στιγμές από την περίοδο που ήταν έγκλειστος εκεί μαζί με άλλους κρατούμενους συναγωνιστές στα χρόνια της Δικτατορίας. Στην εκπομπή, αναφέρεται ακόμη στην πολιτική του παρουσία και εξηγεί πώς αναμίχθηκε στην πολιτική με τις εκλογές του 1977, όπου εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και με την εκλογή του το 1981 και το 1984 στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Στο τελευταίο μέρος της εκπομπής, ο Σπύρος Πλασκοβίτης, κάνει αναδρομή στο συγγραφικό του έργο, αναφερόμενος στο πρώτο του διήγημα που δημοσίευσε στο περιοδικό «Νέα Εστία» και την πρώτη του συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Το γυμνό δέντρο» (1952). Μεταξύ άλλων, σχολιάζει τα βιβλία του «Η Θύελλα και το Φανάρι», «Το Φράγμα», «Οι Γονατισμένοι», «Το συρματόπλεγμα» και «Η Πόλη» και διαβάζει αποσπάσματα. Προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης.

Πρώτη προβολή: 10 Νοεμβρίου 1986

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σγουράκης

Copyright ΕΡΤ – Ανάπλαση 2009 της εκπομπής του 1986, παραγωγής Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη.

Δείτε περισσότερα: archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS