Σπύρος Βασιλείου – 22 Μαρτίου 1985

Ο καλλιτέχνης Σπύρου Βασιλείου, σκηνογράφος, ζωγράφος, αγιογράφος,  χαράκτης και ενδυματολόγος έφυγε από τη ζωή στις 22 Μαρτίου 1985 αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο καλλιτεχνικό έργο και μια σημαντική παρακαταθήκη ως εικαστικός.Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη αυτού του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη παρουσιάζει την εκπομπή:

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ

ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

(video)

Στη συγκεκριμένη σειρά εκπομπών ο δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση, παρουσιάζει μια ανθολογία από τις παλαιότερες εκπομπές του «Αλάτι και πιπέρι», «Το Πορτραίτο της Πέμπτης», «Πρώτη σελίδα». Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο εικαστικό Σπύρο Βασιλείου.

Ο Φρέντυ Γερμανός στο επεισόδιο αυτό της σειράς θυμάται το παλαιότερο αφιέρωμα που είχε κάνει στον μεγάλο ζωγράφο και σκηνογράφο στο πλαίσιο της σειράς «Το Πορτραίτο της Πέμπτης» (το καλοκαίρι του 1976). Η χορογράφος Δόρα Στράτου μιλάει με τον πλέον εγκάρδιο τρόπο για τον Σπύρο Βασιλείου, αναφερόμενη στον χαρακτήρα, την προσωπικότητα, την οικογένειά του και την καλλιτεχνική του αξία. Ο Σπύρος Βασιλείου αστειεύεται σχετικά με το ύψος του και μοιράζεται ιστορίες ενδεικτικές του πόσο άνετος υπήρξε με την εξωτερική του εμφάνιση. Ο Φρέντυ Γερμανός συζητάει με τον Βασιλείου σχετικά με την κριτική που δέχθηκε ο καλλιτέχνης για την αγιογράφηση του ιερού ναού του Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αναφέρονται σε συγκεκριμένες αντιδράσεις και μάλιστα διαβάζουν μια επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με το έργο αυτό. Το τελευταίο τμήμα της εκπομπής καταλαμβάνει  η εμφάνιση της Αλίκης Βουγιουκλάκη η οποία μιλάει για τον δάσκαλο, σκηνογράφο και ενδυματολόγο Σπύρο Βασιλείου με μεγάλη ευγένεια και συγκίνηση. Προβάλλονται  πλάνα από την παράσταση “Πειρασμός” του Γρηγορίου Ξενόπουλου, σε σκηνικά και κοστούμια του Σπύρου Βασιλείου,  στην οποία πρωταγωνιστούσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη και συγκεκριμένα η στιγμή όπου χειροκροτήθηκε επί σκηνής ο Σπύρος Βασιλείου.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Στέλιος Ράλλης

Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Κατωτάκη

Μουσική τίτλων: Λουκιανός Κηλαηδόνης

Παραγωγή: 1994

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS