Σταύρος Κουγιουμτζής – 12 Μαρτίου 2005

Στις 12 Μαρτίου 2005 έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος συνθέτης Σταύρος Κουγιουμτζής, αφήνοντας ως πολύτιμη παρακαταθήκη, επιτυχίες που σφράγισαν το ελληνικό τραγούδι όπως, “Μη μου θυμώνεις μάτια μου», «Κάπου νυχτώνει», «Ο ουρανός φεύγει βαρύς», «Ένας κόμπος η χαρά μου», «Ήταν πέντε ήταν έξι», «Τώρα που θα φύγεις», «Στα χρόνια της υπομονής», τραγούδια που διακρίνονται για την ευαισθησία τους και τον λυρισμό τους. Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

“ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ” Η΄ΜΗ ΜΟΥ ΘΥΜΩΝΕΙΣ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ (1964), στίχοι-μουσική ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ

(video)


Σειρά εκπομπών που αναφέρεται στο ελληνικό τραγούδι και στους δημιουργούς του. Η συγκεκριμένη εκπομπή είναι αφιερωμένη στο τραγούδι του Σταύρου Κουγιουμτζή «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», που έχει μείνει στην ιστορία και αγαπήθηκε τόσο από τον κόσμο. Μέσα από τη μαρτυρία της Αιμιλίας Κουγιουμτζή, συντρόφου του Σταύρου Κουγιουμτζή στη ζωή και στην τέχνη του, η εκπομπή σκιαγραφεί το πορτρέτο του σπουδαίου δημιουργού. Γίνεται αναφορά στα νεανικά βιώματα και στο οικογενειακό περιβάλλον του Μικρασιάτη στην καταγωγή Σταύρου Κουγιουμτζή, ο οποίος μεγάλωσε σε έναν προσφυγικό συνοικισμό στο Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης, πόλης με την οποία συνδέθηκε στενά.  Η Αιμιλία Κουγιουμτζή μιλάει επίσης για τις σπουδές του στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, τη σχέση του με τη μουσική, και περιγράφει στοιχεία του χαρακτήρα του και της προσωπικότητάς του.

Αφηγείται πώς γράφτηκε το «Μη μου θυμώνεις μάτια μου» από τον Σταύρο Κουγιουμτζή στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στη Θεσσαλονίκη, με αρχικό τίτλο «Αποχαιρετισμός», εμπνευσμένο από το τραγούδι «Είμαι αητός χωρίς φτερά» σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Το 1966 ηχογραφήθηκε για λογαριασμό της Λύρα με τον Γιάννη Πουλόπουλο ενώ επανεκτελέστηκε το 1975 με το χαρακτηριστικό ταξίμι του Χρήστου Νικολόπουλου και με την ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα γνωρίζοντας ευρεία αποδοχή.

Σε απόσπασμα από την εκπομπή της ΕΡΤ «Αφιερώματα. Σταύρος Κουγιουμτζής 20 χρόνια τραγούδι» (1982), ο Σταύρος Κουγιουμτζής περιγράφει την πρώτη εικόνα που σχημάτισε από τη συνάντησή του με τον Γιώργο Νταλάρα, ερμηνευτή που του υπέδειξε ο Μάκης Μάτσας και στον οποίο έμελλε να εμπιστευτεί την πλειοψηφία των τραγουδιών του υπογράφοντας μαζί τεράστιες επιτυχίες.

Η Αιμιλία Κουγιουμτζή διαβάζει, τέλος, το σημείωμα που έγραψε σ’ ένα δίσκο ο Νίκος Γκάτσος για το έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή που συνέβαλε στην καταξίωσή του στο χώρο του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό αρχείο του μεγάλου συνθέτη.

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 6/1/2008

Έτος παραγωγής: 2007

Σκηνοθεσία-παραγωγή: Γιώργος Χρ. Ζέρβας

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS