Σταύρος Κουγιουμτζής – 12 Μαρτίου 2005

Φέτος συμπληρώνονται 17 χρόνια από το θάνατο του Σταύρου Κουγιουμτζή, στις 12 Μαρτίου 2005. Με καταγωγή από την Μικρά Ασία, ο Σταύρος Κουγιουμτζής γεννήθηκε το 1932 στη Θεσσαλονίκη, όπου έζησε και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Ως έφηβος σπούδασε στη σχολή πιάνου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Το 1960 έγραψε το πρώτο του τραγούδι, το «Περιστεράκι», με το οποίο συμμετείχε στο Φεστιβάλ του ΕΙΡ. Το 1967 μετακόμισε στην Αθήνα και συνεργάστηκε με τη δισκογραφική εταιρεία ΜΙΝΟΣ. Ακολούθησαν πολλά τραγούδια που έγιναν επιτυχίες και πολλές συνεργασίες με καταξιωμένους ερμηνευτές για τρεις δεκαετίες. Το 1988 αποφάσισε να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη και να απέχει από τα μουσικά πράγματα. Επανήλθε το 1998 με μουσική βασισμένη στη βυζαντινή παράδοση.

Ο Κουγιουμτζής άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη λαϊκών τραγουδιών όπως τα «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», «Που ναι τα χρόνια», «Να ’τανε το 21», «Ένας κόμπος η χαρά μου», «Στα χρόνια της υπομονής»  και πολλά ακόμη. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εμφάνιση του συνθέτη στην εκπομπή «Οι Νότες και τα λόγια» που προβλήθηκε στις 19/1/1989.

ΟΙ ΝΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ

Eπ. 3 ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ

(video)


Η σειρά «Οι νότες και τα λόγια»  ήταν το τηλεοπτικό ντεμπούτο της Μαλβίνας Κάραλη και παρουσίαζε τα πορτραίτα  Ελλήνων συνθετών της νεότερης έντεχνης μουσικής μετά το 1960.

Στην εισαγωγή της για το συγκεκριμένο επεισόδιο, η Μαλβίνα αναφέρει πως κατά την προβολή του επεισοδίου  ο Κουγιουμτζής είχε ήδη αποτραβηχτεί στη Θεσσαλονίκη.  Έπειτα, αναπαράγει τα λόγια του συνθέτη: «Κάθε φορά που μιλάω ζηλεύω αυτούς που σωπαίνουν»,  δίνοντας έτσι το στίγμα της νοοτροπίας του δημιουργού σε σχέση με τη δημόσια παρουσία του. Στην κουβέντα του με την παρουσιάστρια ο Κουγιουμτζής σχολιάζει τη νέα τάξη πραγμάτων που επικρατούσε στο χώρο του τραγουδιού και τις δισκογραφικές εταιρείες.  Θεωρεί πως ο καλλιτέχνης είτε προσαρμόζεται στη νέα πραγματικότητα κάθε εποχής είτε αποτραβιέται και σωπαίνει.

Στη συνέχεια ο συνθέτης θυμάται τη συμμετοχή του στο Τρίτο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού του ΕΙΡ, με το τραγούδι «Περιστεράκι» με τη Ζωίτσα Κουρούκλη, στις αρχές της δεκαετίας του ’60.  Ακόμη, εμβαθύνοντας στην αξία του συναισθήματος κατά την πρόσληψη της τέχνης, ιδιαίτερα δε των τραγουδιών, τονίζει ότι το σημαντικό γι’ αυτόν είναι ο ακροατής να αισθάνεται το τραγούδι, να πηγαίνει κατευθείαν στην ψυχή του,  δίχως πρότερη νοητική επεξεργασία.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται αντιπροσωπευτικά τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή από όλη τη δισκογραφική του πορεία όπως τα «Τρανζιστοράκι», «Κόκκινο φουστάνι», και πολλά ακόμη.  Τραγουδούν ο ίδιος ο Κουγιουμτζής,  η σύντροφος του συνθέτη Αιμιλία Κουγιουμτζή  και οι Μαρία Δημητριάδη, Βάσια Ζήλου, Κώστας Σμοκοβίτης, Σταύρος Σακκάτος. Στο επεισόδιο συμμετέχει και ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος που μιλά για τη σχέση του με τον Κουγιουμτζή αλλά και για τη συνεργασία τους. 

Παρουσίαση: Μαλβίνα Κάραλη

Σκηνοθεσία:  Σταύρος Ζερβάκης

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 19/01/1989

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS