Σταύρος Κουγιουμτζής – 12 Μαρτίου 2005

Στις 12 Μαρτίου 2005 πέθανε ο σημαντικός συνθέτης και στιχουργός Σταύρος Κουγιουμτζής.

Γεννήθηκε το 1932 σε έναν προσφυγικό συνοικισμό στο Επταπύργιο, κοντά στις φυλακές του Γεντί-Κουλέ, στη Θεσσαλονίκη, όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.Έφηβος ακόμη αποφάσισε να γραφτεί στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το πρώτο του τραγούδι, “Το Περιστεράκι”, έγραψε το 1960 και παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του ΕΙΡ, με ερμηνεύτρια τη Ζωή Κουρούκλη. Το 1967 έρχεται στην Αθήνα, όπου γνωρίζεται με τη “Μίνως” και με τον Γιώργο Νταλάρα, εγκαινιάζοντας μια μεγάλη πορεία με δεκάδες τραγούδια που αγαπήθηκαν από τον κόσμο κι έγιναν μεγάλες επιτυχίες, ξεκινώντας με το “Να ‘τανε το ’21”.

Τα τραγούδια του διακρίνονται για την ευαισθησία τους και τον λυρισμό τους. Αν και ο ίδιος στιχουργός των μεγαλύτερων επιτυχιών του όπως, “Μη μου θυμώνεις μάτια μου”, “Ο ουρανός φεύγει βαρύς”, “Ήταν πέντε ήταν έξι”, συνεργάστηκε με σπουδαίους στιχουργούς όπως τους Μάνο Ελευθερίου, Κώστα Βίρβο, Σώτια Τσώτου, Άκο Δασκαλόπουλο, Μιχάλη Μπουρμπούλη, Λευτέρη Παπαδόπουλο και ποιητές όπως τους Γώργο Θέμελη, Ντίνο Χριστιανόπουλο και Κώστα Βάρναλη. Το 1988 αποφάσισε να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη και να απέχει από τα μουσικά πράγματα. Επανήλθε το 1998 με μουσική βασισμένη στη βυζαντινή υμνογραφία.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή:

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

“ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ” Η΄ΜΗ ΜΟΥ ΘΥΜΩΝΕΙΣ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ (1964), στίχοι-μουσική ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ

Σειρά εκπομπών που αναφέρεται στο ελληνικό τραγούδι και στους δημιουργούς του. Η συγκεκριμένη εκπομπή είναι αφιερωμένη στο τραγούδι του Σταύρου Κουγιουμτζή «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», που έχει μείνει στην ιστορία και αγαπήθηκε τόσο από τον κόσμο. Μέσα από τη μαρτυρία της Αιμιλίας Κουγιουμτζή, συντρόφου του Σταύρου Κουγιουμτζή στη ζωή και στην τέχνη του, η εκπομπή σκιαγραφεί το πορτρέτο του σπουδαίου δημιουργού. Γίνεται αναφορά στα νεανικά βιώματα και στο οικογενειακό περιβάλλον του Μικρασιάτη στην καταγωγή Σταύρου Κουγιουμτζή, ο οποίος μεγάλωσε σε έναν προσφυγικό συνοικισμό στο Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης, πόλης με την οποία συνδέθηκε στενά.  Η Αιμιλία Κουγιουμτζή μιλάει επίσης για τις σπουδές του στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, τη σχέση του με τη μουσική, και περιγράφει στοιχεία του χαρακτήρα του και της προσωπικότητάς του.

Αφηγείται πώς γράφτηκε το «Μη μου θυμώνεις μάτια μου» από τον Σταύρο Κουγιουμτζή στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στη Θεσσαλονίκη, με αρχικό τίτλο «Αποχαιρετισμός», εμπνευσμένο από το τραγούδι «Είμαι αητός χωρίς φτερά» σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Το 1966 ηχογραφήθηκε για λογαριασμό της Λύρα με τον Γιάννη Πουλόπουλο ενώ επανεκτελέστηκε το 1975 με το χαρακτηριστικό ταξίμι του Χρήστου Νικολόπουλου και με την ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα γνωρίζοντας ευρεία αποδοχή.

Σε απόσπασμα από την εκπομπή της ΕΡΤ «Αφιερώματα. Σταύρος Κουγιουμτζής 20 χρόνια τραγούδι» (1982), ο Σταύρος Κουγιουμτζής περιγράφει την πρώτη εικόνα που σχημάτισε από τη συνάντησή του με τον Γιώργο Νταλάρα, ερμηνευτή που του υπέδειξε ο Μάκης Μάτσας και στον οποίο έμελλε να εμπιστευτεί την πλειοψηφία των τραγουδιών του υπογράφοντας μαζί τεράστιες επιτυχίες.

Η Αιμιλία Κουγιουμτζή διαβάζει, τέλος, το σημείωμα που έγραψε σ’ ένα δίσκο ο Νίκος Γκάτσος για το έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή που συνέβαλε στην καταξίωσή του στο χώρο του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό αρχείο του μεγάλου συνθέτη.

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 6/1/2008

Έτος παραγωγής: 2007

Σκηνοθεσία-παραγωγή: Γιώργος Χρ. Ζέρβας

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS