Σταύρος Κουγιουμτζής – 12 Μαρτίου 2005

Συμπληρώνονται φέτος 19 χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου συνθέτη και στιχουργού Σταύρου Κουγιουμτζή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 12 Μαρτίου 2005. Ο Σταύρος Κουγιουμτζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1932, στον προσφυγικό συνοικισμό του Επταπυργίου από οικογένεια Μικρασιατών προσφύγων και επηρεάστηκε βαθιά από τη μουσική παράδοση των Χαμένων Πατρίδων. Σπούδασε στη Σχολή πιάνου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και έγραψε το πρώτο του τραγούδι, το ”Περιστεράκι” το 1960 με το οποίο συμμετείχε στο Φεστιβάλ του ΕΙΡ, με ερμηνεύτρια τη Ζωή Κουρούκλη.

Το 1967 μετακόμισε στην Αθήνα και ξεκίνησε να συνεργάζεται με τη δισκογραφική εταιρεία ΜΙΝΟΣ και με τους τότε ανερχόμενους τραγουδιστές Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννη Καλατζή και Γιάννη Πάριο. Ακόμη, συνεργάστηκε και με πληθώρα νέων και ανερχόμενων τραγουδιστών στη διάρκεια των χρόνων, όπως την Άννα Βίσση, τον Αντώνη Καλογιάννη, την Ελευθερία Αρβανιτάκη, κ.ά. Παράλληλα, αν και ήταν και ο ίδιος στιχουργός, στην σπουδαία πορεία του συνεργάστηκε με κορυφαίους στιχουργούς και ποιητές όπως το Μάνο Ελευθερίου, την Σώτια Τσώτου, τον Μ. Μπουρμπούλη, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Γ. Θέμελη, τον  Ντ. Χριστιανόπουλο ενώ μελοποίησε και ποίηση του Κώστα Βάρναλη. Ενδεικτικά αναφέρονται τα μερικά από τα τραγούδια του που παραμένουν διαχρονικά: ”Πού ‘ναι τα χρόνια” (στίχοι: Α. Δασκαλόπουλος), ”Να ‘τανε το ’21” (στίχοι: Σ. Τσώτου) ”Όλα καλά κι όλα ωραία”, ”Ο ουρανός φεύγει βαρύς” (και τα δύο σε δικούς του στίχους) 

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο της σειράς ”Αφιερώματα” παραγωγής 1982, αφιερωμένο στον Σταύρο Κουγιουμτζή.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ: 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Τα ”Αφιερώματα” είναι σειρά μια μουσικών εκπομπών που σκιαγραφεί τα πορτρέτα σπουδαίων δημιουργών από το χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Το επεισόδιο αυτό είναι αφιερωμένο στον συνθέτη και στιχουργό Σταύρο Κουγιουμτζή.

Αρχικά, ο Σταύρος Κουγιουμτζής μιλάει για την προσφυγική συνοικία όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, περιγράφοντας τα μουσικά βιώματα των παιδικών του χρόνων που τον καθόρισαν και αφηγείται την είσοδό του στο χώρο της μουσικής. Έτη-σταθμοί στη διαδρομή του, το 1962 οπότε γράφει το «Μη μου θυμώνεις μάτια μου» και το 1967 όταν μετακομίζει στην Αθήνα. Μιλάει επίσης, για τη συνεργασία του με νέους τότε καλλιτέχνες όπως για τη γνωριμία του με τον Γιώργο Νταλάρα. Παρεμβάλλονται αποσπάσματα συνέντευξης του συνθέτη στον Γιώργο Γκούτη σχετικά με το τραγούδι, τη στρατευμένη τέχνη, για το ρόλο του συνθέτη-δημιουργού, καθώς και για τη μελοποιημένη ποίηση.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής εμφανίζονται ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Καλαντζής, η Αχ Βαχ Κομπανία, ο Γιάννης Μπογδάνος, η Αιμιλία Κουγιουμτζή και ο Γιάννης Κούτρας οι οποίοι ερμηνεύουν γνωστές επιτυχίες του Σταύρου Κουγιουμτζή. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται τραγούδια από το δίσκο του «Μικραίνει ο κόσμος» (1982), όπου ο συνθέτης συνεργάστηκε με τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο, ο οποίος εμφανίζεται στην εκπομπή να ερμηνεύει το «Με γέλασες με γέρασες». Επιπλέον, το αφιέρωμα περιλαμβάνει σπάνια αρχειακά πλάνα, με τον Σταύρο Κουγιουμτζή στο στούντιο ηχογράφησης ή τον ίδιο στο πιάνο του να τραγουδάει.

Επιπλέον, ακούγονται διάφορα τραγούδια την σύνθεση και τους στίχους των οποίων υπογράφει ο Σταύρος Κουγιουμτζής. Παράλληλα ακούγονται και τραγούδια σε μουσική του Κουγιουμτζή και στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου, Σώτιας Τσώτου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Τάσου Κόρθη και Κωστή Ριτσώνη.

Έτος παραγωγής: 1982
Σενάριο-σκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Συράκος Δάναλης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS