Στέλιος Ανεμοδουράς – 6 Μαΐου 2000

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

ΟΤΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΗΡΩΕΣ

Συνομιλία με τον Στέλιο Ανεμοδουρά

(video)

Ενημερωτική εκπομπή του δημοσιογράφου Άρη Σκιαδόπουλου με συνεντεύξεις προσωπικοτήτων της πνευματικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής.  Στο επεισόδιο αυτό, παραγωγής  του 1994, ο Άρης Σκιαδόπουλος συνομιλεί με τον Στέλιο Ανεμοδουρά, δημοσιογράφο, εκδότη και συγγραφέα του δημοφιλούς αναγνώσματος «Μικρός Ήρως» αγαπημένου κόμικ χιλιάδων νεαρών αναγνωστών που τους συντρόφευε επί μια ολόκληρη 16ετία, 1953-1968.

Ο δημιουργός του «Μικρού Ήρωα» καταγόταν από τη Μάνη, ο ίδιος μεγάλωσε στον Πειραιά. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ παράλληλα εξέδιδε το λογοτεχνικό περιοδικό «Αργώ». Μετά την απελευθέρωση ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Ο Στέλιος Ανεμοδουράς αναφέρεται στη σύλληψη της ιδέας της έκδοσης του «Μικρού Ήρωα» και στα πρότυπα που τον επηρέασαν. Καθοριστική υπήρξε η θητεία του στο περιοδικό «Μάσκα» του Απ. Μαγγανάρη, μιμούμενος ιστορίες κατασκοπείας κατά τα αμερικανικά πρότυπα, αλλά και η συνάντησή του με τον σκιτσογράφο Σταμάτη Πολέμη στη Σίφνο την περίοδο της Κατοχής, όταν συμμετείχε σε τοπική αντιστασιακή οργάνωση από την οποία τις εμπειρίες του εξιστορεί στη διάρκεια της συζήτησης. Μιλάει ακόμη για τις διώξεις που υπέστη από το καθεστώς της δικτατορίας του Μεταξά και για τη σχέση του με το Κομμουνιστικό κόμμα.

Αναφέρει πως τα προσωπικά του βιώματα μυθιστοριοποιήθηκαν κατά κάποιο τρόπο στο δημοφιλές κόμικ. Κεντρικός χαρακτήρας ο φανταστικός ήρωας Γιώργος Θαλάσσης, προικισμένο παιδί που ενσάρκωνε το αγωνιστικό πνεύμα του λαού την περίοδο της Κατοχής, κρυφά ερωτευμένος με την Κατερίνα ενώ στο πλευρό του είχε επίσης τον κωμικό φίλο του “Σπίθα”. Επρόκειτο για τις περιπέτειες τριών ηρωϊκών ελληνόπουλων και τον αγώνα τους εναντίον του κατακτητή που στις συνειδήσεις των παιδιών ταυτίζονταν με τις θυσίες των Ελλήνων ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό.

Το περιοδικό κυκλοφορούσε εβδομαδιαία μέχρι το 1968 οπότε διακόπηκε για λόγους που επέβαλε η λογοκρισία στη διάρκεια της Δικτατορίας και συνεχίστηκε με επανεκδόσεις αργότερα. Στη συζήτηση γίνεται λόγος για τα στοιχεία των χαρακτήρων του περιοδικού και τα ανθρώπινα ιδανικά που υπηρετούσαν, καθώς και για τη χρήση της καλής ελληνικής γλώσσας και το ρόλο της στο νεανικό αναγνωστικό κοινό. Σχολιάζεται η προσφορά του περιοδικού στις γενιές οι οποίες γαλουχήθηκαν με τον «Μικρό Ήρωα» και η επιστροφή του στις αρχές της δεκαετίας ’80 οπότε επανακυκλοφόρησε. Εκτός από κόμικ έγινε τραγούδι από τον Λουκιανό Κηλαηδόνη «Μικρός Ήρωας»- Γ. Θαλάσσης, το οποίο ακούγεται στην εκπομπή. Κλείνοντας, ο Στέλιος Ανεμοδουράς αναφέρεται στην αδυναμία αναβίωσης του περιοδικού, αφού οι εποχές έχουν αλλάξει και η έννοια της λέξης « ήρωας» έχει διαφοροποιηθεί.

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακαβιάς

ΕΤ 1 – 1994

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS