Στέλιος Κυριακίδης – 10 Δεκεμβρίου 1987

Τριαντατέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του Στέλιου Κυριακίδη στις 10 Δεκεμβρίου 1987, ενός σπουδαίου αθλητή, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για τη νίκη του στο διεθνή μαραθώνιο δρόμο της Βοστώνης στις 20 Απριλίου 1946. Ο Κυριακίδης υπήρξε μια θρυλική μορφή του ελληνικού αθλητισμού. Διακρίθηκε από νεαρή ηλικία ως δρομέας μεγάλων αποστάσεων, έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 και το 1938 συμμετείχε για πρώτη φορά στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, χωρίς όμως να καταφέρει να τερματίσει. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Το 1946, έχοντας δώσει υπόσχεση να επιστρέψει στη Βοστώνη, αν και υποσιτισμένος, απροπόνητος και εξαιρετικά αδύναμος λόγω των κακουχιών της Κατοχής, καταφέρνει να σημειώσει μια εξαιρετική επίδοση στον αγώνα και να περάσει τη γραμμή του τερματισμού, δηλώνοντας πως νίκησε «Για την Ελλάδα». Πρέπει να σημειωθεί, πως για να καταφέρει ο ίδιος να αγωνιστεί στην Αμερική, είχε αναγκασθεί να πουλήσει κάποια από τα υπάρχοντά του, ενώ μετά τον θρίαμβό του, παρέμεινε στην Αμερική προκειμένου να εξασφαλίσει από μέλη της εύπορης ελληνικής ομογένειας οικονομική βοήθεια προς τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα τον Μάιο του 1946, οι Αθηναίοι τον υποδέχθηκαν με τιμές ήρωα.

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του Στέλιου Κυριακίδη, το Αρχείο της ΕΡΤ θυμίζει την ιστορία του κορυφαίου αυτού αθλητή, μέσα από την εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού «Εκπομπές που αγάπησα».

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


 

Σειρά εκπομπών (παραγωγής 1994) στην οποία ο δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση, παρουσιάζει μια ανθολογία από τις παλαιότερες εκπομπές του. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον Στέλιο Κυριακίδη, αθλητή που έμεινε στην ιστορία για τη νίκη του στο μαραθώνιο δρόμο της Βοστώνης το 1946.

Ο Φρέντυ Γερμανός θυμάται στην εκπομπή αυτή τον άθλο του μαραθωνοδρόμου Στέλιου Κυριακίδη, στις 20 Απριλίου 1946. Στην έναρξη του επεισοδίου προβάλλεται πολύ σύντομο απόσπασμα του πρώτου αφιερώματος που είχε γίνει στον Κυριακίδη στην εκπομπή «Αλάτι και Πιπέρι» και ακολούθως προβάλλεται το αφιέρωμα της σειράς «Πρώτη σελίδα» (του 1982).  Πλάνα από γκάλοπ στην Αθήνα σχετικά με τον Κυριακίδη-Αθηναίοι θυμούνται την ιστορική του νίκη. Δίνονται βιογραφικές πληροφορίες και σκιαγραφείται το πορτρέτο του Κύπριου αθλητή και η πορεία του μέχρι τη μεγαλειώδη νίκη του.

Στη συνέχεια, ο ίδιος ο Στέλιος Κυριακίδης, πλαισιωμένος από τα εγγόνια του, περιγράφει με συγκίνηση στον Φρέντυ Γερμανό τις δύσκολες στιγμές που έζησε η οικογένειά του στην περίοδο της Κατοχής, την απόφασή του να λάβει μέρος στο μαραθώνιο στην Αμερική, την διαμονή του στην Βοστώνη, αλλά και τις συγκλονιστικές στιγμές του αγώνα. Η σύζυγός του Ιφιγένεια Κυριακίδη δίνει την δική της εικόνα από την προετοιμασία του συζύγου της για το ταξίδι, τονίζοντας το πείσμα και τη σιγουριά του για τη νίκη, ενώ ο προπονητής Όττο Σίμιτσεκ  θυμάται τις στιγμές της θριαμβευτικής επιστροφής του Στέλιου Κυριακίδη στην Αθήνα, παρομοιάζοντάς τον με τον Σπύρο Λούη. Η εκπομπή πλαισιώνεται από αρχειακό κινηματογραφικό υλικό που καταγράφει τα γεγονότα της περιόδου, καθώς και φωτογραφικό υλικό του Μαραθωνοδρόμου.

Έτος παραγωγής: 1994/ 1982

Σκηνοθετική επιμέλεια: Στέλιος Ράλλης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS