Στη μνήμη της Ροζίτας Σώκου 1923-2021

Έφυγε σήμερα από τη ζωή η δημοσιογράφος και κριτικός του κινηματογράφου Ροζίτα Σώκου  γνωστή στο πανελλήνιο από την εκπομπή της ΕΡΤ “Να η ευκαιρία” (1977-1983), η οποία επί πενήντα χρόνια γνώρισε τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της τέχνης του 20ου αι. Η Ροζίτα Σώκου γεννήθηκε το 1923 στην Αθήνα, φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών και στη Δραματική Σχολή Β. Ρώτα, σπούδασε λογοτεχνία στην Οξφόρδη. Άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την κινηματογραφική κριτική το 1947. Συνεργάστηκε με πολλές μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά, γράφοντας για κινηματογράφο, θέατρο και μπαλέτο, καθώς και προσωπικές σελίδες ελεύθερου περιεχομένου.

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη της παρουσιάζει την εκπομπή “CINE NOSTALGIA” που είναι αφιερωμένη στην Ροζίτα Σώκου:

CINE NOSTALGIA
ΡΟΖΙΤΑ ΣΩΚΟΥ

(video)


Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στη Ροζίτα Σώκου. Η Μαρία Μπαλοδήμου συναντά τη δημοσιογράφο, κριτικό και συγγραφέα στο σπίτι της και μιλά μαζί της για την πολύχρονη πορεία της. Η συζήτηση ξεκινά από τις περίφημες βεγγέρες που συνηθίζει να διοργανώνει κάθε Κυριακή, με προσκεκλημένους ανθρώπους του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τέχνης γενικότερα. Η Ροζίτα Σώκου μιλά ακόμη για τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο κι εξηγεί γιατί ήταν λίγο επιφυλακτική μαζί του και δεν έγραφε κριτικές. Αναφέρεται επίσης σε σημαντικούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες εκείνης της εποχής, όπως οι: Γιώργος Τζαβέλλας, Γιώργος Παππάς, Βασίλης ΛογοθετίδηςΚυριάκος Μαυρέας, Βασίλης Γεωργιάδης, Αλέκος Σακελλάριος, Σαπφώ Νοταρά, Ορέστης Μακρής, Σμάρω Στεφανίδου, Γεωργία Βασιλειάδου, αλλά και σε κάποιους που θεωρεί ότι αδικήθηκαν, όπως ο Τάκης Κανελλόπουλος και ο Κώστας Μανουσάκης. Ακόμη ανοίγει το φωτογραφικό της άλμπουμ και μοιράζεται μαζί μας αναμνήσεις από την προσωπική και επαγγελματική της ζωή, ενώ ο φακός της εκπομπής την ακολουθεί στην δραματική σχολή που διδάσκει, όπου τη βλέπουμε την ώρα που κάνει μάθημα στους σπουδαστές και συζητά μαζί τους.

Για τη Ροζίτα Σώκου μιλούν οι ηθοποιοί Τέλης Ζώτος, Κώστας Βουτσάς, ο οποίος θυμάται μια αρνητική κριτική που του είχε γράψει για την οποία την ευχαρίστησε, Έλντα Πανοπούλου, Μαίρη Ραζή και ο σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης, ο οποίος αποκαλύπτει πώς η σχέση τους ξεκίνησε από μια κόντρα και εξελίχθηκε σε μια υπέροχη φιλία. Ακόμη, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Πάνος Κατέρης, η κόρη της Ιρένε Μαραντέι και ο τενόρος Μάριος Φραγκούλης, ο οποίος τονίζει: «Μου έχει δώσει πολλά πράγματα στη ζωή μου, πολλά δώρα, εκτός από την κριτική της. Για μένα είναι σημαντικό να βρίσκεται στην πλατεία. Αλλιώς παίζω, αλλιώς τραγουδάω, αλλιώς εκφράζομαι όταν βλέπω τα μάτια της Ροζίτας, με χαμόγελο, με χαρά, με ανοιχτή καρδιά». Επίσης, στην εκπομπή προβάλλεται σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την επαγγελματική και προσωπική της πορεία, απόσπασμα από την εκπομπή «Να η ευκαιρία» και σκηνές από ελληνικές ταινίες, στις οποίες αναφέρεται η Ροζίτα Σώκου.

Δημοσιογραφική επιμέλεια-παρουσίαση: Μαρία Μπαλοδήμου
Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας, Πάνος Κατέρης
Έτος παραγωγής: 2007

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS