Στη μνήμη του Βασίλη Φίλια – 13 Φεβρουαρίου 2018

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του καθηγητή Κοινωνιολογίας Βασίλη Φίλια που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, ψηφιοποίησε και σας προτείνει να δείτε την εκπομπή-αφιέρωμα:

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

(video)


Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Σ’ αυτό το επεισόδιο αυτοσυστήνεται ο πανεπιστημιακός Βασίλης Φίλιας (γεν.1927 – θαν. 2018).

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της εκπομπής “Μονόγραμμα” εστιάζεται στην προσωπικότητα του καθηγητή Κοινωνιολογίας Βασίλη Φίλια. Καταγράφει στοιχεία της ζωής του, της αντιστασιακής και πολιτικής του δράσης, της επιστημονικής-ακαδημαϊκής και δημοσιογραφικής του δραστηριότητας. Ο Β. Φίλιας αναφέρεται αρχικά στα χρόνια της αντίστασης την περίοδο της γερμανικής κατοχής όντας μέλος της οργάνωσης Ιερή Ταξιαρχία (1943) καθώς και στη στρατιωτική του θητεία. Κατόπιν ανατρέχει στην περίοδο των σπουδών του στην Αθήνα και τη Γερμανία και εν συνεχεία αναφέρεται στην ίδρυση της κίνησης του Ομίλου Παπαναστασίου μαζί με άλλους Έλληνες διανοούμενους, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1961. Περιγράφει την αντιδικτατορική του δράση μέσα από την οργάνωση Δημοκρατική Άμυνα, συνιδρυτής της οποίας επίσης υπήρξε, τις διώξεις και φυλακίσεις του από το δικτατορικό καθεστώς και σχολιάζει τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Ακολούθως, μιλά για την πολιτική του σχέση με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά, κάνει αναφορά στην ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και περιγράφει το συγγραφικό του έργο και την αρθρογραφία του στον ημερήσιο τύπο. Παράλληλες δραστηριότητες η διεύθυνση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και η διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Στο τελευταίο μέρος της εκπομπής ο Β. Φίλιας σχολιάζει ιστορικές πολιτικές προσωπικότητες του τόπου, κάνει ιδιαίτερη μνεία στο πρόσωπο του Σάκη Καράγιωργα, καταθέτει τη γνώμη του για το ελληνικό Πανεπιστήμιο και το μοντέλο του πανεπιστημιακού δασκάλου και αναλύει τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.
Τη συνέντευξη συνοδεύει προβολή οπτικοακουστικού, φωτογραφικού και έντυπου υλικού.

Έτος παραγωγής: 1994

Σκηνοθεσία: Κώστας Στυλιάτης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS