Η πρώτη Ελληνίδα “Μις Ευρώπη” – 6 Φεβρουαρίου 1930

Η Αλίκη Διπλαράκου (Λαίδη Ράσελ) γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1912 και πέθανε στις 30 Οκτωβρίου 2002. Καταγόταν από τη Μάνη και ήταν μία από τις τρεις κόρες του δικηγόρου Γεωργίου Διπλαράκου και της Έλενας Νικολέση. Παντρεύτηκε δύο φορές, αρχικά με τον Γάλλο αεροπόρο και επιχειρηματία Πολ – Λουίς Βεγιέρ, στη συνέχεια με τον Άγγλο σερ Τζον Ράσελ, απόγονο του 6ου Δούκα του και από αυτό το γάμο  πήρε τον τίτλο της Λαίδης.

Η  Διπλαράκου κέρδισε το 1930  τον τίτλο της ομορφότερης γυναίκας στην Ελλάδα  στο θέατρο «Oλύμπια» της οδού Aκαδημίας, στα δεύτερα ελληνικά καλλιστεία που διοργάνωνε η ‘Ενωση Συντακτών, και στις 6 Φλεβάρη της ίδιας χρονιάς αναδείχθηκε «Μις Ευρώπη»  στο Παρίσι. Η νίκη της στα καλλιστεία σχολιάστηκε θετικά ακόμη και από τον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο που  θεώρησε πως η νίκη αυτή αποτέλεσε “αναμφισβητήτως μια ελληνική δόξα”. Η Διπλαράκου με την ιδιαίτερη προσωπικότητά της κατάφερε να ξεχωρίσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αφού μιλούσε αρκετές ξένες γλώσσες και περιόδευε στις ΗΠΑ δίνοντας ομιλίες για τον  αρχαίο και νέο ελληνικό πολιτισμό. Ενδεικτικό της προσωπικότητας αυτής ήταν και το γεγονός πως  ντύθηκε με ανδρικά ρούχα και παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους,  συμβάν που έγινε πρωτοσέλιδο στον τύπο της εποχής. Το περιοδικό Time σε άρθρο του τον Ιούλιο του 1953 με θέμα το ρόλο των γυναικών στην ιστορία αναφέρεται και στην Αλίκη Διπλαράκου.

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει  τη μοναδική εμφάνιση της Διπλαράκου στην ελληνική τηλεόραση στην εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού “Εκπομπές που  αγάπησα” η οποία προβλήθηκε στις 26/6/1994.  Στο επεισόδιο ο Γερμανός ζωντανεύει την ιστορία της Διπλαράκου  μέσα από το παλαιότερο αφιέρωμα της σειράς «Πρώτη σελίδα» (7/10/1981).   

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ

ΑΛΙΚΗ ΔΙΠΛΑΡΑΚΟΥ

(video)


Η Διπλαράκου μιλά στο Γερμανό στο σπίτι της στις Σπέτσες για τα καλλιστεία, τη συμμετοχή της στην παράσταση  «Προμηθέας Δεσμώτης» στις Δελφικές Εορτές, καθώς και τις συναντήσεις της με σημαντικές προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Ελεονώρα Ρούσβελτ, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Τζον Κένεντι.

Τη δική τους μαρτυρία για την ταραχώδη συμμετοχή της Διπλαράκου στα καλλιστεία, δίνουν επίσης ο δημοσιογράφος Αλέκος Λιδωρίκης, η Ζέτα Στουρνάρα, Μις Μεσολόγγι του 1930 και η Λιλή Σέχα, επίσης συμμετέχουσα στα καλλιστεία.

 Όπως αναφέρει ο Γερμανός “Η Διπλαράκου μας έβαλε στην Ευρώπη μέσω πασαρέλας, μισό αιώνα πριν μπούμε στην ΕΟΚ μέσω Καραμανλή”, φράση που υπογραμμίζει την πολιτική, κοινωνική και ιστορική διάσταση του συγκεκριμένου γεγονότος.

Η εκπομπή διανθίζεται με πλούσιο οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό και δημοσιεύματα τύπου, που παρουσιάζουν το ευρύτερο πλαίσιο της περιόδου, μεταξύ άλλων ασπρόμαυρα πλάνα από την αναχώρηση της Διπλαράκου για το Παρίσι με το τρένο.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Στέλιος Ράλλης

Ημερομηνία πρώτης τηλεοπτικής προβολής: 26/6/1994

Έτος παραγωγής:  1994

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS