Στρατιωτικό Πραξικόπημα 21ης Απριλίου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 52 χρόνων από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή “Ριμέικ” της Ρένας Θεολογίδου, με θέμα τις θεατρικές παραστάσεις που επιχείρησαν να αντισταθούν στη λογοκρισία της χούντας.

ΡΙΜΕΪΚ
21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

(video)
Νέο

Σειρά ωριαίων εκπομπών με τη Ρένα Θεολογίδου, στην οποία αναδεικνύονται τα κυριότερα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών, από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα. Η συγκεκριμένη επετειακή εκπομπή της σειράς «ΡΙΜΕΪΚ», με αφορμή τα 40 χρόνια από τη δικτατορία των συνταγματαρχών του 1967, αναφέρεται στο θέατρο και στις παραστάσεις που σατύρισαν τη χούντα και κατάφεραν να περάσουν τον σκόπελο των απαγορεύσεων του απριλιανού καθεστώτος.

Οι ηθοποιοί Στέφανος Ληναίος, Θανάσης Παπαγεωργίου και Κώστας Καζάκος μεταφέρουν το κλίμα της εποχής και καταγράφουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο θέατρο κατά τη διάρκεια της χούντας, εστιάζοντας στις παραστάσεις «Καληνύχτα Μαργαρίτα», από τους Στ. Ληναίο – Ε. Φωτίου, και «Το μεγάλο μας τσίρκο», από τον θίασο Καρέζη-Καζάκου, που αποτέλεσαν και τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες με σαφές αντιδικτατορικό μήνυμα. Γίνεται λόγος για τον τρόπο που λειτουργούσε η λογοκρισία κατά την περίοδο της επταετίας περικόπτοντας κομμάτια ή φράσεις από θεατρικά έργα, για τα έργα που απαγορεύτηκαν από την επιτροπή λογοκρισίας της χούντας όπως, “Οι κλειδοκράτορες” του Μίλαν Κούντερα, καθώς και για τις παραστάσεις που ανέβαιναν υπό το άγρυπνο βλέμμα της ασφάλειας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις επιθεωρήσεις του 1967 που αναγκάστηκαν να αλλάξουν εσπευσμένα νούμερα με την επιβολή της χούντας.

Στην εκπομπή προβάλλονται αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις και επιθεωρησιακά νούμερα της εποχής, σε «ριμέικ» μέσα από την εκπομπή «Βραδιά Επιθεώρησης». Περιλαμβάνεται επίσης σπάνιο ντοκουμέντο από ερασιτεχνική λήψη της θρυλικής παράστασης «Το μεγάλο μας τσίρκο», το οποίο παραχώρησε στην ΕΡΤ ο Κώστας Καζάκος. Στην αρχή της εκπομπής παρουσιάζεται μια αναδρομή στην καλλιτεχνική κίνηση της Αθήνας την δεκαετία του ’60 πριν από την επιβολή της δικτατορίας, μέσα από οπτικοακουστικό υλικό της εποχής.

Κείμενα – Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ρένα Θεολογίδου

Έτος παραγωγής: 2007

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS